Хасково

Лични лекари: Липсващи ваксини провалят детската консултация

д-р Марио Янакиев

д-р Марио Янакиев

„Откакто ваксината „Пентаксим“ е безплатна, т. е. от близо година, имаме нередовно снабдяване„, алармираха пред Haskovo.info лични лекари от Хасково.

Ваксината е срещу дифтерия,тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус. Поставя се три пъти – когато бебетата са 2,3 и 4 месеца. Когато пропускът обаче е повече от два месеца, според лекарите има опасност от провален имунитет. Освен това става въпрос за болести, които все още се срещат, и е възможно някое дете да се разболее и да останат трайни последици за здравето му. 

„Така се опорочава детската консултация“, заяви д-р Марио Янакиев. При 40 необходими му дози той е получил 15 в началото на декември. Сега родителите са принудени сами да си закупуват ваксината. Една доза от нея струва 50 лв. Недостиг има на ваксината „Тетраксим“, която се поставя на 6-годишна възраст и е продължение на „Пентаксим“.

Липсата на ваксини потвърдиха и други лични лекари. Д-р Живко Христов, който е с една от най-големите практики в Хасково, за последно е имал „Пентаксим“ в началото на януари. От Министерството на здравеопазването му обяснили, че проблемът е заради проварел търг.

От Регионалната здравна инспекция в Хасково потвърдиха, че има недостиг на тези ваксини, но уточниха, че проблемът е национален. При заявени 8 000 дози „Пентаксим“ за миналата година са получени 6 000. При „Тетраксим“ са заявени 2 200 дози, а са получени 1 500, като всички те са разпределени по личните лекари. Според инспекцията обаче една от причините за недостига на ваксините е и контингентът от неимунизирани пациенти през предишни години. Преди почти година бе въведено изискването за отпускане на детски надбавки да се представя бележка за поставени всички необходими ваксини на детето.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Кристина
Кристина
13.04.2011 9:19 9:19

Интересен е факта, че в Димитровград ваксината тетраксим, липсва вече година, моето дете е за реимунизация от април миналата година, когато навърши 6 години, мина една година и все още чакаме за ваксина, и никой не казва къде и на кого да се оплачим

Back to top button