Хасково

Почина проф. Делчо Порязов – учен и деятел на тракийското движение

Почина проф. Делчо Порязов, чието име е знаково за тракийското движение у нас.

Потомък на бежанци от Беломорска Тракия, той е роден в село Горно поле, сега в община Маджарово. Завършва гимназия в Харманли, следва във Висшия финансово стопански институт в Свищов, днес Стопанска академия „Д. А. Ценов“.

През 1957 г. завършва с пълно отличие и златен медал специалността „Финанси и кредит“. Избран e за асистент, през 1971 г., само на 38 години, става професор.

Името на проф. Порязов е емблематично в развитието на българското висше икономическо образование. Той става ръководител на катедра „Финанси и кредит“, декан на Финансовия факултет, заместник-ректор и ректор на ВФСИ в Свищов. Автор е на десетки монографии, студии, статии, доклади, рецензии и учебници в областта на бюджета, националния доход, банковото дело. Хонорарите, получени от преподавателска дейност, проф. Порязов дарява на Академията в Свищов за изграждане на специализиран кабинет по финансово и банково дело.

Като член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България проф. Порязов работи неуморно за тракийската кауза. Автор е на книгата „Погромът над тракийските българи през 1913 г“.
През 2009 г. Старозагорският митрополит Галактион освети нов православен параклис „Св. Димитър“ в Горно поле. Храмът е построен изцяло с дарения. Основните спомоществователи са проф. Делчо Порязов, Милко Армутлиев и Руси Милев, припомня Haskovo.info.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button