Хасково

5 000 фирми от Хасковско трябва да си свържат касовите апарати с НАП

Касов апарат, илюстрацияБлизо 5 000 фирми от хасковска област трябва да изградят дистанционна връзка на фискалните си устройства с НАП до края на септември тази година. Това са търговците, регистрирани по ДДС. До края на март 2012 година същото изискване трябва да изпълнят всички останали търговци в страната.

До края на февруари всеки търговец ще може да провери на сайта на НАП дали използваният от него касов апарат може да бъде модифициран с допълнителен модул или се налага закупуването на нов.

Новата система позволява всяко фискално устройство автоматично и без знанието на собственика си да подава информация за оборота, натрупан в съответния обект. Паралелно с това има възможност инспекторите на НАП дистанционно по компютърен път да следят продажбите на произволно избран търговец, като по този начин на проверки и ревизии ще бъдат подложени само некоректните дружества.

Системата позволява и автоматизирано следене на средните стойности на оборотите на определени групи обекти и може да сигнализира, ако приходите в определен магазин значително намалеят или се увеличат.

Стойността на терминалите за връзка с НАП е около 300 лева. Ако се окаже, че касовият апарат не е подходящ, фирмите ще трябва да дадат още толкова за нов. Сметките на търговците с касови апарати показват, че средно фирмите ще трябва да дадат над 600 – 700 лева, за да изпълнят изискването за дистанционна връзка с НАП.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button