Регион

Събират стари дрехи в улични контейнери в Свиленград, обновяват и детски площадки

Първите специализирани метални контейнери за разделно събиране на стари дрехи и текстилни материали бяха разположени днес на две места в Свиленград, съобщават от общината.

Те са пред пенсионерски клуб „Сакар“ на улица „Княз Борис I“ и пред пенсионерския клуб в квартал „Гебран“. На всеки контейнер е щампован надпис, указващ вида на отпадъците и телефон за връзка. Необходимо е дрехите да бъдат поставени в добре затворени торби или чували. Пакетите се поставят в подвижната горна част на контейнера и се изсипват с повдигане нагоре.

Инициативата е на общината и цели да се улеснят гражданите в разделното изхвърляне на стари дрехи и те да не попадат в общия битов отпадък за депониране. Това е поредната стъпка в дългосрочния план на общината за постигане на нулеви отпадъци. Сключен е договор с лицензирана фирма за организиране на система за разделно събиране на битови отпадъци от облекла и текстилни материали на територията на общината.

Предстои поставянето на още контейнери в съответствие с броя на жителите на града. Събирането на отпадъците ще се извършва така, че да не се допуска препълване на контейнерите. Засега е планирано това да става веднъж седмично. Фирмата ще събира, сортира и предава за повторна употреба или за преработка изхвърлените дрехи и текстилни материали.

Продължава събирането на стари дрехи и обувки както и досега в Екоцентъра на общината, намиращ се в квартал „Изгрев“ (бившата база на „Кореком“).

Свиленград

Haskovo.info припомня, че подобни контейнери преди време бяха поставени и в Димитровград.
Междувременно от общината стартират проект за обновяване на зелени площи в Свиленград и селата Мезек и Пъстрогор. Той включва цялостно обновяване на три зелени площи в община Свиленград.
Зелената площ в Свиленград се намира на ъгъла на улиците „Тодор Кирков“ и „Кап. Петко войвода“. На площ от 2 135 кв. м ще бъде изградена детска площадка с различни детски съоръжения, монтирани върху ударопоглъщаща настилка, паркова мебел, алеи и места за отдих и игра. Специално е помислено за децата с увреждания и е предвидено комбинираното детско съоръжение да бъде подходящо за техните занимания и игри. Теренът ще бъде изцяло обновен чрез подновяване на тревния масив, храстовата и дървесна растителност. Предвидeно е и изграждане на автоматизирана поливна система за поддържане на зелената площ.

Съществуващата зелена площ в село Пъстрогор, която е със стари и негодни люлки и пързалки, ще бъде обновена с нови детски съоръжения и паркова мебел. Прилежащата подпорна стена ще бъде укрепена чрез нова каменна зидария и ограда над нея. Включени са и дейности по затревяване.

Паркът в село Мезек ще бъде благоустроен чрез почистване от стари електрически стълбове, метални конструкции и други. Ще бъде монтирано ново парково оборудване. Растителността ще бъде почистена, оформена и подрязана. Съществуващите подпорни стени от каменна зидария и стъпала ще бъдат възстановени и укрепени. Ново парково осветление ще бъде изградено в целия парк по пешеходната зона.

Срокът за изпълнение е до 30 юни 2023 г., а безвъзмездната финансова помощ е 151 782 лева. Предстои подготовка и провеждане на процедури за избор на изпълнител съгласно ЗОП.

Свиленград

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button