Хасково

НОИ отказа 15 безработни да станат преброители

Наско Нанев15 безработни, одобрени за преброители, са се отказали заради НОИ, съобщи за Haskovo.info началникът на Териториалното статистическо бюро Наско Нанев. Причината е, че осигурителният институт превантивно спрял обезщетенията за безработица на бъдещите преброители. 

„Хората разчитат на тези пари. Досега се действаше по друг начин. Едва след като стане ясно колко пари са изкарали преброителите НОИ проверяваше дали доходът им надвишава минималната работна заплата и дали подлежат на осигуряване. Ако се налага се спираше обезщетението за времето, в което безработните преброители са получавали възнаграждение над минималната работна заплата“, обясни Нанев.

От НОИ обаче контрираха, че от години разпоредбата не се е променяла. „При договорите на преброителите има един недостатък – не е посочена точната сума, която лицата ще получат. Затова не е ясно дали тя ще надвиши минималната работна заплата след приспадане на разходите за дейността“, обясни началникът на отдел „Безработица и гарантирани вземания“ Кина Койчева.

Тя допълни, че по закон на всички лица, които са декларирали, че започват трудова дейност, им се спират обезщетенията. След изтичане на срока на договора се определя дали за съответния период те са подлежали на осигуряване. Ако се окаже, че преброителите не са подлежали, ще им се удължи с един месец времето, в което те могат да получават обезщетения за безработица, разясни Койчева. Тя  допълни, че критериите и начина на действие на Националния осигурителен институт е бил същия и в края на миналата година по време на преброяването на земеделските стопанства.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
09.02.2011 14:22 14:22

Те и без това няма да изкарат никакви пари, щотож хората се преброиха по интернет.

Анонимен
Анонимен
09.02.2011 17:17 17:17

sq shte hodqt li po domovete?

Анонимен
Анонимен
09.02.2011 20:53 20:53

naneeeeeev tre*e da te e,em mrasnik takav

Back to top button