Регион

Дядо Николай донесе в Черногорово мощите на Св. Харалампий

Митрополит Николай донесе мощите на свети Харалампий в ЧерногоровоМалката църква „Св. Харалампий“ в димитровградското село Черногорово се оказа тясна за миряните, които пристигнаха от целия регион, за да се докоснат отблизо до вярата. В храма бяха изложени мощите на светеца, чието име носи той. Донесе ги пловдивският митрополит Николай.

Идваме за успокоение, защото вярата ни крепи, друго не остана вече, единодушно споделиха по-възрастните. Младите пък според тях идвали заради атракцията. Такъв е народът ни – прост, обобщи жена от село Брод, която не успя да стигне до светинята, заради стълпотворението в църквата.

Църквата се оказа тясна за всички миряниМощите на св. Харалампий ще останат в църквата до утре вечер. Тази нощ храмът ще бъде отворен за всички, които не успяха да се поклонят докато дядо Николай отслужваше литургия. Осигурена е охрана.

Празникът на светеца е утре. Според народните представи той е господар на болестите, главно на чумата. Харалампий е и покровител на пчеларите.

Вижте атмосферата от празника във видео репортаж

 Митрополит Николай донесе мощите на свети Харалампий в Черногорово  Митрополит Николай донесе мощите на свети Харалампий в Черногорово
 Митрополит Николай донесе мощите на свети Харалампий в Черногорово  Митрополит Николай донесе мощите на свети Харалампий в Черногорово

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button