Хасково

Новият устройствен план трябва да определи терен за автогара и южен околовръстен път на Хасково

До 1 година трябва да бъде готов общият устройствен план на Община Хасково. Очаква се обаче той да се забави поне още половин година заради съгласувателни процедури. Това обясниха днес от кметството и фирмата, която спечели поръчката за изготвянето на плана.

Както Haskovo.info писа, след дългогодишна сага и след провеждане на поредна обществена поръчка за изпълнител беше избран ДЗЗД „Заедно за община Хасково“ (с участници в обединението: „Сървей Груп“ ЕООД и ГЕЯ-ПРОЕКТ-КОНСУЛТ ЕООД). Договорът с дружеството е подписан днес и е със срок 12 месеца. Съгласувателните процедури с министерства и институции се очаква да отнемат поне още 6 месеца.
След първия етап на проекта, който е 9 месеца, ще се проведе обществено обсъждане с гражданите. Стойността на поръчката е 440 000 лева без ДДС, от които 164 000 лева са осигурени от споразумение с МРРБ.

Пресконференция

Управител на „Сървей Груп“ Милен Димиев коментира, че планът ще даде насоките за развитие на общината за следващите 15 – 20 г. Идеята е да се привлекат нови инвестиции и повишаването на стандарта на живот. С плана ще се определят новите граници на населените места, ще се предвидят територии за индустриални и логистични паркове, развитие на територията на бившето летище „Узунджово“. В плана ще се предвиди терен за нова автогара до квартал „Орфей“, ще се определи местоположението на трасе за южния околовръстен път на града, което е важно за транзитното преминаване през територията на общината на международния трафик. Ще се определи още местоположение на трасета за обход на някои от населените места по главния път за Маказа. Идеята да се намали натовареният трафик през центъра на града с конкретни решения. Ще се заложат решения на проблемите на ВиК-инфраструктурата, варианти за нови питейни водохващания, нови градски градини, паркове, разширение на гробищните паркове във всички населени места на територията на общината.

Транспортно-комуникационният план ще е голямото предизвикателство в работата, като ще се обхванат и вилните зони. Ще са предвидени велотрасета, където това е възможно. След това ще са необходими инвестиции за осъществяването на всичко, което е заложено в плана.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button