Любопитно

Редят изложба на Неделчо Кучков в Димитровград

Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ започва представяне на съвременни български автори през 2022 г. с един местен художник – Неделчо Кучков. Изложбата ще продължи от 17 февруари до 15 март, съобщават от галерията.

Неделчо Кучков е роден е в Любимец. Запленен от изобразителното изкуство от малък, той отива да учи в Художествената гимназия в Пловдив. Той е в първия й випуск, който завършва през 1981 година.
През 1984 г. става член на Дружеството на Художниците – Хасково, където се премества да живее и до днес. През 1992 г. е приет за член на Съюза на българските художници – София.

Кучков има над 20 самостоятелни изложби, повечето от които в България, в Германия и Унгария. Участвал е в общи национални и международни изложби на СБХ в Австрия, Словакия и Турция. Има участия в много национални и международни пленери по живопис. Негови картини са притежание на галерии и колекционери в България, Беларус, Полша, Унгария, Германия, Япония, ОАЕ, Канада, Франция, Гърция, Албания и САЩ .

Картините му се отличават с ярки и свежи цветове, множество детайли, изграждащи една композиционна цялост. Твори в стил „сюрреализъм“ с присъствието на декоративни елементи. „Картините му са светли сънища – мечти, където оптимизмът надделява над спомена и тъгата по отминалото детство!“, казва за него проф. Н. Райф от Българския културен институт в Берлин, Германия през 2000 г., при откриването на самостоятелната му изложба там.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button