Хасково

Медът – добро лекарство при грип и ангини

Милко Николов

Милко Николов

„Медът и всички пчелни продукти са много полезни и помагат и сега при грипа и ангините„, разказа пчеларят от Хасково с над 50 години опит в бранша Милко Николов. Полезен за гърло е например липовият мед, но и медът от различни билки, какъвто е обикновено в нашия регион, също е много добър, стига да е истински, обясни Николов.

Макар за днешния си празник тукашните пчелари да не са предвидили прояви, те си пожелаха здраве и добър добив, поне колкото миналогодишния. Тогава от едни кошер са извадили средно по около 40 кг., което е рядко добро постижение. Сложен на видно място в магазинчето на пчеларя материал показва, че освен пчелните продукти, полезна е и хитиновата обвивка на самите пчели при възпалителни процеси, кръвно налягане, дори при сексуални нарушения.

За да се запазят всички добри качества на меда от светлината, която го поврежда, Милко Николов предлага и буркани с мед в картонени кутии, които са с 50 ст. по-скъпи. Вътре има и бележка с информация за ползата от меда. Интерес към това нововъдение обаче засега липсва, със съжаление сподели пчеларят.

Според производителите на мед в сектора липсват достатъчно опитни кадри. „Държавата дава до 130 лв. за пчелен кошер, но няма образци какъв трябва да бъде кошерът“, посочи Николов. Според него трябва да има образци на кошери и лицензирани фирми, които да ги произвеждат.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button