Хасково

Метла пред иконата на св. Харалампий гони болестите в Болярово

Жечка ДойковаПразнична литургия отслужиха днес в църквата „Св. Харалампий“ в хасковския квартал Болярово отец Димитър и колегата му от Кърджали отец Ангел. Десетки миряни дойдоха в православния храм, за да запалят свещичка за здраве. 

Пред иконата на св. Харалампий секретарят на местното читалище Жечка Дойкова остави метла. „Светецът е господар на болестите, главно на чумата. Реших да оставя метла пред иконата, за да се измете всичко лошо„, разказа тя.

Според християнските канони св. Харалампий е покровител на пчеларите.  Затова днес много вярващи бяха оставили за освещаване в църквата буркани с домашен мед. Жечка Дойкова разказа още, че едно време на този ден в Болярово вместо курбан се е приготвяла яхния с картофи и сини сливи и се е раздавала питка с мед. По стара традиция на 10 февруари боляровци посрещали гости от близките села Въгларово, Гарваново, Татарево, Сусам, Минерални бани, Горски извор. След това започвало всеобщо веселие на площада като всяко село извивало свое хоро. „Тази година веселба също ще има. След 13:30 в Болярово ще свири хасковския народен оркестър„, сподели секретарят на местното читалище.

Image Image
Image Image

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button