Хасково

Община Хасково обмисля изграждането на фотоволтаична централа заради скъпия ток

„Мислим по възможността за изграждане на фотоволтаична централа, за да станем енергийно независими“, каза по време на днешната сесия на общинския съвет кметът на Хасково Станислав Дечев.

В края на заседанието градоначалникът отговаряше на постъпилите въпроси от общинските съветници. Йозджан Мехмед от ДПС попита какви ще са мерките на общината за намаляване на негативното влияние от поскъпването на тока. От ДПС предлагат изграждането на соларен парк в южната част на града, с което общината да си гарантира енергийна независимост за 20 – 25 г. За целта можело да се изтегли и кредит.

Дечев коментира и, че се мисли по всички варианти за намаляване на сметките за ток, сред които е и продължаващата подмяна на лампите от уличното осветление.

Виктор Годжов от БСП и Георги Пеев от групата „За Хасково“ зададоха въпроси за проблеми с уличното осветление. Годжов пита за несветещи лампи в района на бившия магазин „Марса“. Кметът каза, че проблемът вече е отстранен. Пеев се интересуваше защо лампи в населените места светят през деня, а през нощта има тъмни улици, както и колко души поддържат уличното осветление.

Дечев каза, че 7 служители на общинското предприятие „Екопрогрес“ отговарят за уличното осветление. Предстояла и подмяна на таймерите за регулация на лампите. Основната причина да светят лампи през деня е заради отстраняването на повреди. Това изисквало да се пусне осветлението, за да се установи къде има авария.

Съветници се интересуваха още от дейността на общински комисии, които трябваше да обследват проблемни улици и тротоари в града, които да се ремонтират, за почистването на дерето в квартал „Република“ и за възможността от разполагането на още автобусни спирки по булеварда за квартал „Болярово“. Кметът се ангажира да отговори писмено на част от въпросите, като каза, че продължава обследването за спирките. В бюджета ще бъдат заложени средства за нови, включително и за подмяна на вече повредените.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
11.02.2022 13:59 13:59

Е, браво, фотоволтаична централа заради скъпия ток. Да ама когато работи най-големия консуматор на общински ток – уличното осветление, слънцето не грее. Е, как ще стане тая работа?

Анонимен
Анонимен
12.02.2022 22:33 22:33

Аре стига глупости, колко такива има из цялата страна на частни лица. Те са едни от виновниците за скъпия ток. Пък и другия парадокс, цяла АЕЦ имаме, изнасяме ток и ни го начук….. На нас.

Back to top button