Любопитно

В село Левка зарязаха лозето за здраве и берекет

И тази година празникът Трифон Зарезан събра лозари и местни жители на свиленградското село Левка, които произвеждат едни от най-добрите сортове грозде в района, за да изразят почит към труда и любовта си към лозето, гроздето и виното.

След кръшно българско хоро в центъра на селото лозари и участници от самодейния състав за автентични народни песни към читалище „Отец Паисий“ в Левка, се отправиха към местността „Горните лозя“, където са най-плодовитите лозови масиви, разказаха читатели на Haskovo.info, които изпратиха и снимки.

Празник

На фона на български народни песни лозарите Христо Панайотов, Стоян Минев, Георги Златанов зарязаха пръчки от лози, поляха корените с вино и благословиха по народному: „колкото капки от бакъра, толкова коли грозде, годината да е плодородна, гроздето – сочно, виното – лудо“. Самодейки почерпиха лозарите със специално омесена за случая пита, подсладена с мед от местен пчелар. На полето присъстващи извиха кръшно хоро за радост и берекет.

Празник

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
СЛАВЕНА
СЛАВЕНА
15.02.2022 15:44 15:44

БРАВО СКЪПИ ЗЕМЛЯЦИ ! ПОДДЪРЖАЙТЕ БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ В ТОЗИ КИТЕН КРАЙ НА БЪЛГАРИЯ ! БЛАГОСЛОВЕНИ ДА СТЕ С БЕРЕКЕТ ВЪВ ВСИЧКО !

Back to top button