Спорт

И Хасково присъства в Олимпийския музей в Лозана

Малцина хасковлии, които присядат в градината до спортната зала „Дружба“ знаят, че поставената там скулптурна фигура „Борци“ има копие в Олимпийския музей в Лозана.

Какво е предисторията? В началото на 1968 г. Българският национален комитет за подготовка на ІХ световен фестивал на младежта и студентите в София решава състезанията по свободна и класическа борба да се проведат в Хасково. Повече от 250 борци и гости от най-малко 30 страни се очакват в града, в който борбата е спорт номер едно, и от който ще излязат олимпийски шампиони.

На 1 август 1968 г. фестивалните борби се откриват. Присъстват Роже Кулон – председател на Международната федерация по борба и Милан Ерцеган – международен секретар. Този ден се открива и реконструираният спортен комплекс „Дружба“ – преустроената спортна зала и нов салон за борби.

По случай голямото спортно събитие на зелена площ край залата е поставена скулптурната фигура „Борци“ на големия български творец проф. Любомир Далчев. Постаментът е изработен от дялан гранит, творбата е отлята от бронз в леярната на СБХ. Инвеститор е тогавашният Окръжен съвет на Българския съюз за физкултура и спорт.

На 14 октомври 2014 г. председателят на БОК Стефка Костадинова посещава централата на МОК в Лозана по покана на президента на МОК д-р Томас Бах, който и днес оглавява авторитетната организация. В присъствието на президента на България Росен Плевнелиев двукратният олимпийски шампион, легендарният Боян Радев, подарява на Олимпийския музей пластика – умалено копие на хасковската скулптура „Борци“. Събитието е широко отразено от вестници, радиа и телевизии.

Така хасковската творба на проф. Далчев влиза в музейните витрини в Лозана. Открит през 1993 г., Олимпийският музей със своите над 10 000 експоната е въплъщение на духа на олимпийските игри и универсалните ценности в спорта. Всеки ден богатата експозиция разказва на туристи от цял свят дълголетната история на олимпийските игри от древността до днешните модерни времена.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button