Хасково

Гимназисти научиха повече за киберсигурността и изкуствения интелект

Лекция на тема „Интернет на нещата“ изнесе пред единадесетокласници в хасковската ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ IT-специалистът Виктор Бележков.

Гимназистите бяха запознати по-конкретно киберсигурността, изкуствения интелект, STEM, 3D-принтерите. Бележков заяви пред Haskovo.info, че е в IT-сектора от 15 г., като 10 г. е бил мениджър. Идеята на лекцията е да се запознаят учениците с нуждите на бизнеса от кадри. Целта е гимназистите да се въведат в тази област и да им се даде правилната насока.

ПМГ

По думите на лектора, ситуацията е динамична, а бизнесът има нужда от нови хора. „Някои специалности отпадат, излизат нови, ние ги изучаваме, виждаме кои са положителните страни и подготвяме кадрите за тях“, допълни специалистът.

ПМГ

Той посочи, че има доста голям интерес от учениците, което силно го е впечатлило. Задаваха въпроси относно защитите, как се използват новите устройства. Обяснихме им, че това което в момента ползват са 20% от нещата, могат да постигнат доста повече, стига да имат желание да се научат и да се развиват“, каза още Виктор Бележков. На лекцията бе и старши експертът по анализ на информацията в РУО – Хасково Сузан Али.

Лекцията е за паралелките „Софтуерни и хардуерни науки“. Тя се реализира по Националната програма „Бизнесът преподава“, като ПМГ е единственото училище тук, за което са одобрени да се реализират дейности и по двата модула на програмата, съобщи директорът на гимназията Гергана Петрова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Николай Казаков
Николай Казаков
18.02.2022 14:12 14:12

Ех не ги учите тези ученици на важното в живота. Трябва да се научат да правят деца, България има нужда от деца. Дайте ми тези малките, аз ще ги науча ще отделя колкото е нужно време.

Back to top button