Хасково

38 дни с мръсен въздух в Хасково през миналата година

38 превишения на средноденонощната норма от 50 µg/m3 за фини прахови частици са регистрирани в Хасково през 2021 г., съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Нормата не трябва да бъде превишавана повече от 35 пъти годишно. Така Хасково надвишава нормата за запрашеност през 2021 г. За сравнение в Димитровград няма регистрирани дни със запрашен въздух, а тези в Кърджали са 7.

През 2021 г. концентрацията на ФПЧ10 в региона е била под средногодишната норма от 40 µg/m3 според данните от АИС „Студен кладенец“ в Кърджали, АИС „Раковски“ в Димитровград и ръчен пункт „РИОСВ – Хасково“.

През изминалия януари са регистрирани 8 превишения на средноденонощната норма на концентрацията на фините прахови частици в Хасково, като са засечените данни над 50 µg/m3. В Кърджали превишенията са 6.

Основният причинител на замърсяването на въздуха през зимните месеци особено в Хасково е, че населението все още масово се отоплява с дърва и въглища. Също като замърсител може да се добави силно увеличеният автомобилен трафик в града, както и повторното суспендиране на праха на пътя, дължащо се от запрашените улици и турбуленцията, генерирана от колелата на превозните средства, допълват от РИОСВ – Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Пинокио
Пинокио
18.02.2022 19:29 19:29

Щом в Димитродград няма, а в Хасково са 38, правете си изводи за достоверността на данните!

ХД
ХД
19.02.2022 11:15 11:15
Отговор до  Пинокио

Ама то си го пише в прессъобщението, „особено в Хасково все още се отопляват с дърва и въглища“ и „колелата на автомобилите“ и турбОленцията са виновни. В Димитровград не е така. :)

ХД
ХД
19.02.2022 11:13 11:13

Ама като папагали преписвате пачемановите простотии, пише се турбУленция с „у“!

Back to top button