Хасково

3 акта за неспазване на COVID-мерките в Хасковско, зеленият сертификат отпада от 20 март – ВИДЕО

3 акта и едно предписание са връчени за неспазване на противоепидемичните мерки през последната седмица в Хасковска област, съобщават от областния оперативен щаб.

Извършени са 238 проверки в региона. Инспектирани са 56 заведения за обществено хранене, 102 търговски обекта, 5 нощни заведения, 32 обекта с обществено предназначение и 43 други обекта.

29 от проверките са съвместни между РЗИ, полицията и Агенцията по храните. 35 са от общински администрации – 20 са в Ивайловград, 12 в Свиленград и 3 в Маджарово.

Здравните власти в страната обявиха стъпките на отпадане на зеления сертификат. Главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че след две години ограничения, проблеми и трудности идва моментът, в който можем да кажем, че нещата вървят добре. Спадането на заболеваемостта бележи ръст в последните 3 седмици. Спадът е 24,8% за последната седмица. Тази седмица очаквам заетостта в болниците да паднат под 5000. На базата на този анализ ние възприехме методиката, ползвана и в някои други страни в ЕС, на тристъпково облекчаване.

„Първата стъпка, която ще влезе в сила от 24 февруари, дава възможност на всеки собственик на обект с обществено предназначение, да допуска посетителите без зелен сертификат, той остава за служителите. Допуска се посещението на до 12 деца при присъствени езикови обучения, центрове за развитие на личността – това са организации, които дълго време бяхме ограничавани“, посочи той.

От 5 март влиза втората стъпка – изцяло отпадане на зеления сертификат в обекти, всеки ще може да ги посещава. Изискването остава за персонала. Провеждането на присъствени езикови и обучителни занимания стават при изискване за физическа дистанция и редовно проветряване без каквито и друго да е ограничения. Допуска се смесване и на паралелки. Провеждането на граничния здравен контрол също ще се променя – всеки ще може да влиза в страната, със зелен сертификат, какъвто и да е той, безпрепятствано.

На 20 март се очаква посещенията на дейности и услуги да може да се извършва без ограничения. Присъственото обучение в университетите също няма да изисква зелен сертификат.

Зелените сертификати бяха въведени през октомври. Те служат основно за посещение в търговски центрове, молове, дискотеки, заведения за хранене, казина, спортни зали и фитнес центрове и други обекти, разписани в заповед. Някои от тях се признават и за пътуване в ЕС, като част от Европейския цифров COVID-сертификат. Той обаче вече е с валидност от 9 месеца от поставената ваксина срещу COVID-19.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button