Регион

Лозари протестираха в Харманли за по-голяма субсидия от държавата

Лозари от региона протестираха в Харманли с искане за по-голяма държавна субсидия. Те бяха струпали селскостопанска техника на един от изходите на града.

Недоволството им е от това, че секторът е недофинансиран и разходите им вече са повече от реалните приходи. В същото време работниците не достигат, защото заминават за Франция, където заплащането е много по-добро.

Сега субсидията за декар лозе е 30 лв. Толкова е и минималната надница за един работник. Лозарите настояват субсидията да бъде около 300 лв. за декар, колкото е и в други държави. По техните думи това може да стане по кредитни линии или финансиране за закупуване на препарати.

Протест

Срещите с държавните институции продължават, като вече имало поети ангажименти за разрешаването на проблемите в бранша.

Протестите бяха проведени в няколко точки на страната от новосъздадени организации. Вчера най-голямата организация – Националната лозаро-винарска камара, се разграничи от тях, защото въпреки кризата е постигнато максималното подпомагане в сектора през последните 2 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
25.02.2022 23:44 23:44

Боклук

Back to top button