Хасково

За два месеца въздухът в Хасковско замърсен като за година

ПресконференциятаПревишения на нормата на фини прахови частици са регистрирали пунктовете за мониторинг на качеството на атмосферния въздух в Хасковска област, алармира директорът на РИОСВ – Хасково Димитър Илиев.

Максимално допустимия брой от 35 превишавания на една календарна година е достигнат, тъй като през зимата се регистрират по 15-18 надвишавания на месец, допълни той.

Основен източник на прах е битовият, търговски и административен сектор, отопляващи се с твърдо гориво. Наличните метеорологични условия – мъгли, ниска скорост на вятъра и температурните инверсии според експертите допълнително затрудняват разсейването на замърсителите в приземния атмосферен слой.
За сравнение през лятото на месец се регистрират едва 2-3 превишавания на нормата на фини прахови частици, поясни Илиев.

Според него решението на проблема е в ръцете на общините, които до 15 март трябва да представят актуални програми за опазване чистотата на атмосферния въздух. Трябва да се инвестира в газификация и по-добра хигиена.

Данните на РИОСВ – Хасково сочат, че най-големия замърсител на въздуха в региона е ТЕЦ Марица 3, който работи в режим без прочистване на серните окиси и има право да упражняват дейността си 20 000 часа до 2014 година, след което ще бъде затворен.

С димитровградското предприятие Неохим АД проблемите са свързани с водата, която е замърсена с различните форми на азота, поясни Илиев. Той допълни, че при почти всяка проверка инспекторите констатират нарушения. По същия начин стоят нещата в и в „Каменица“. „Там непрекъснато налагаме месечни санкции от 3 до 10 хиляди лева. Все пак в сравнение преди няколко години ситуацията е подобрена, каза още директорът на Регионалната екоинспекция.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Мария
Мария
21.02.2011 14:16 14:16

Г-н Илиев,
ще продължават да ни тровят и със сигурност ще ни докарат рак,такива като Въльо от цеха за ламинат на ул.“Дунав“,защото те са закриляни от вашата инспекция и това е безспорно доказателство след като многократно сме подавали сигнали до вашите служители и те отговарят вдигайки рамене,че нищо не могат да предприемат,освен предупреждение.
Нима по закон предупреждението е крайната мярка,която вие може да предприемате или да си го кажем директно- не е в интерес на някой от РИОСВ-Хасково да постъпи законно,а по-скоро да си затваря очите,защото му е отворен джоба!

Анонимен
Анонимен
24.02.2011 22:00 22:00

НА ВЪЛЮ ЦЕХА РАБОТИ С ДЪРВЕСИНА БЕ ДЪРВО ТАКОВА.

Back to top button