Регион

След акцията на ГДБОП: 7 с обвинения за трафик на мигранти

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на седем души за участие в организирана престъпна група за каналджийство и подпомагане на чужди граждани, влезли незаконно в страната.

Те бяха задържани вчера при специализирана операция на ГДБОП на територията на София и областите Хасково, Перник, Стара Загора и Кърджали. Седмината са обвинени за това, че от март 2020 г. подпомагали срещу заплащане преминаването на нелегални мигранти през държавната граница от Турция, временното им пребиваване в България и извеждането им в Сърбия по пътя им към държави от Западна Европа.

Групата организирал и ръководел афганистанският гражданин с инициали Н. Х. Той поддържал контакти с каналджии в Турция и Сърбия, сред които имало от афганистански произход. Уговарял с тях местата, където да бъдат посрещнати в страната на групи от по 8 – 10 до 20 човека. Идващите от Турция чужденци били посрещани с бусове и леки автомобили от участниците в групата, които са български граждани. Те били превозвани до различни селища в страната и настанявани в квартири. Впоследствие били транспортирани на групи до българо-сръбската граница, където получавали указания къде и как да я преминат.

При извършените претърсвания на жилища и лични обиски у един от обвинените за участие в групата са намерени 11 000 евро, за които се предполага, че са придобити от престъпна дейност. Трима от задържаните са осъждани, като двама от тях за подпомагане на нелегални мигранти в страната.

С прокурорски постановления на седмината обвинени е наложено задържане до 72 часа. Предстои наблюдаващият прокурор да внесе в Специализирания наказателен съд искания за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.

Възможно е да бъдат повдигнати обвинения и на още хора, съпричастни към дейността на групата, допълват от прокуратурата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button