Хасково

Несъобразена скорост прати Шевролет в крайпътна канавка

КАТ31-годишен мъж е с контузия на тазобедрената става след катастрофа, съобщават от Областната дирекция на МВР – Хасково.

Инцидентът е станал вчера около 14:30 часа на пътя Харманли – Симеоновград. Пострадалият е пътувал в лек автомобил „Шевролет“, управляван от 36-годишен мъж. Поради движение с несъобразена скорост водачът е изгубил контрол над автомобила и се е преобърнал в крайпътна канавка.

31-годишният мъж е настанен в болница без опасност за живота.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Tsako Stanoev
Tsako Stanoev
13.03.2011 17:32 17:32

“Несъобразена скорост…” и още нещо..

Справка в GOOGLE показва че на тема „Несъобразена скорост” има над 48000 публикации в преса, телевизии, сайтове и други. Макар че трудно до се говори за някаква научна стойност,
Тези съобщения са полезни тъй като се разкриват някои страни на обективната фактическата обстановка на настъпване на тези ПТП-та. Има много съобщения от полицейски служби за поредни ПТП- та. Оправдания на пътни шевове. Тези публикации заслужава внимание от специалното проучване.

Така че поставянето на казуса “Несъобразена скорост…” на страниците на Капитал заслужава похвала. Казусът не е чак толкова нов и не е от вчера.
Основният материал, правилно поставя проблема поне що се отнася като база за размишления.. Размишленията биха били полезни още повече ако са подплатено с научно доказани резултати от изследвания и факти. В тази връзка има резон в преобладаващата част от направените коментари споделили явно от „прима виста” от авторите им . Ценни мисли, ценни коментари, изводи, предложения.
Липсва обаче едно цялостно научно обосновано виждане, за което не можем да корим автори им, някои явно „ засегнати” от “Несъобразена скорост…”, и т.н. И така. “Несъобразена скорост…” е един груб практицизъм, въведен постепенно в практиката на пътната полиция и други разследващи органи от преди много години. Зад “Несъобразена скорост…” не стой никаква наука , никаква научна доктрина. Несъобразена скорост…” е един лесен начин да се обяснят едни много сложни явления и процес, каквито са пътно-транспортното произшествие. Позованото на чл. 20 ал.2 . от българския ЗДП не е основателно тъй като това е неточен и неиздържан превод на статия 13 от Конвенцията за пътното движени – Виена – 1968 година.
Този е груб практицизъм водещ до редица негативни резултати : слаба статистика, необосновано засилване на полицейската репресия; силна деформация общественото мнение, неангажирани медийни изяви на пътни полиция, журналисти и ТВ водещи, синоптици , адвокати и други. Поради това един преглед и ако щете една дискусия биха били полезни, най-вече за да се коригира грешната практика. Тук ще си позволим един „преждевременен”, но важен извод : „несъобразена”, „превишена” и както е опредения да поставим пред скоростта тя не е и не може да бъде квалифицирана като причина. В тази смисъл поставянето на казуса е важно дело и Капитал и всяка отговорна медия би спечелил от това. Още повече че разплитането на този казус би довел до поставянето на много други от кълбото нерешени проблеми, наричани у нас „Безопасност на движеното”. „Кълбо” , което у нас е най- силно омотано в целия ЕС.
“Несъобразената скорост…” не е вън от връзка с тревожното състояние на пътната безопасност у нас , колкото и да ни ще да завоалираме това състояние.

Доктор инж. Цако Станоев.
Експерт по трафик и безопасност

Back to top button