Хасково

Тържествено честване на Освобождението и молебен за мир в Хасково

С тържествен ритуал и празничен концерт в Хасково се чества 144-годишнината от Освобождението на България от османско владичество.

Пред сградата на общината беше официално издигнато националното знаме с участието на военнослужещи от хасковското военно формирование и духовия оркестър. Командващ ритуала беше лейтенант Стоян Спасов, а строя прие командирът на формированието подп. Светослав Годинов.

Последва шествие, водено от мажоретния състав, което стигна до площад „Свобода“, където десетки поднесоха венци и цветя пред паметника на Незнайния войн. Сред тях бяха представители на Руско-българския клуб в Хасково, Славянското дружество и Славянски свят, които носеха Самарското знаме. То е национална светиня, създадено от монахини от руския град Самара и е дарено на българското опълчение по време на Руско-турската война. Химнът изпълни Игнат Желев от Старозагорската опера.

„Трети март е празник и ден на прослава на несломимия български дух. В името на това трябва да изречем своята клетва за вярност към България, за мир и единение на народа ни. И да кажем всички заедно, че не искаме войната да е средство за разрешаване на междудържавни отношения“, каза в словото си кметът Станислав Дечев

Празник

В празничен концерт на площада се представиха народният оркестър с диригент Димчо Йорданов и танцов ансамбъл „Южняче“ с ръководител Галина Щерева.

По разпореждане на пловдивския митрополит Николай в хасковските църкви беше отслужен молебен за мир.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button