Хасково

Екоинспекцията санкционира общини и фирми, събра над 10 000 лв. от глоби

10 134 лв. от наказателни постановления са събрани през първите два месеца на годината, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково.

За периода са извършени 174 проверки на 152 обекта, като са съставени актове и наказателни постановления за 21 650 лв. Сред санкционираните е Община Хасково за изпускане на отпадъчни води от депото край село Гарваново, които не отговарят на нормите и Община Харманли за неподдържане на пречиствателните съоръжения в село Бисер в изправност и неосъгуряване непрекъсната нормална експлоатация. Съставен е и акт за установено нарушение на кмета на Община Хасково за одобрен проект за ПУП в село Гарваново, за който няма проведена процедура по реда на глава шеста от ЗООС.
Акт е съставен и на Община Любимец за неизпълнение на предписание за почистване на нерегламентирано изхвърлени отпадъци.

ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград е санкциониран с 2 000 и 2 500 лв. за изпускане на отпадни води, които не отговарят на индивидуалните емисионни ограничения от Комплексното разрешително при извършен собствен мониторинг за месеци от 2021 г. На централата е съставен и акт за неизвършена техническа рекултивация на двете секции на сгуроотвал „Горен бюк“ и първа секция на сгуроотвал „Галдушки ливади“. Глобена е винарска изба в Ивайловград.

Издадени са и 3 наказателни постановления по Закона за опазване на околната среда на „Ай Си Джи Би“ АД – София, която е фирмата строител на Междусистемната газова връзка Гърция – България за неизпълнение на условия от Решение 1-1/2013 на МОСВ, както и за неизпълнение на предписание. Имуществените санкции са в размер на 3 000 лв. всяка.

През януари и февруари са приети 43 сигнала от граждани, като на „Зеления“ телефон са постъпили 20 сигнала. Сред почистените нерегламентирани сметища в региона са на крайпътна отбивка на Е-80 до разклона на село Родопи, в Ивайловград – на територията на бивш „Учебен полигон“ и бивше футболно игрище, почистен е сервитут на пътя при пътна отбивка Харманли – Симеоновград, в тополовградското село Синапово и димитровградското село Злато поле.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
читател
читател
11.03.2022 20:55 20:55

Много интересно след като вече са компрометирани сред медиите и обществеността, кой ще плаща, ако някои от фирмите решат да обжалват актовете или наказателните постановления и бъдат оневинени, щом РИОСВ Хасково си позволява да цитира имената им?! Това е недопустимо, да се цитират имената на глобените фирми, след като до доказване на противното всеки е невинен.

Анонимен
Анонимен
11.03.2022 21:02 21:02
Отговор до  читател

Не са компрометирани. Това са дейности, засягащи живота и здравето на хората и са длъжни да носят отговорност. Тези неща трябва да се съобщават. Ако им бъдат отменени глобите това също е публична информация, така че проблем реално няма.

читател
читател
12.03.2022 12:00 12:00
Отговор до  Анонимен

Напротив, никой няма да съобщи че дадена глоба е отменена, затова такава информация се съобщава едва когато глобите са наложени и сроковете за обжалване са минали, не предварително.

Пратите ги тия проверяващите да писват глоби в Украйна, ще затворят и войната
Пратите ги тия проверяващите да писват глоби в Украйна, ще затворят и войната
11.03.2022 23:52 23:52

Малко са, трябва поне едни десет двайсет милиони от глоби само в Хасково да се писват!!!

Back to top button