Хасково

Над 100 украинци вече са настанени в Хасковско, записаха 4 деца на училище

102 украинци вече са настанени в Хасковска област. 53 са в хотели, а 49 в частни домове, съобщи областният управител Катя Панева след първото заседание на Кризисния областен център. Засега подобни заседания на институциите ще се провеждат всяка седмица.

Досега има заявени свободни места за 30 семейства в частни домове и за стотина в хотели. Подадена е една молба за международна закрила в Хасково и 33 в бежанския център в Харманли. След получаване на личен номер на чужденец родителите могат да записват децата си на училище.

4 деца от едно украинско семейство вече са записани в хасковското СУ „Васил Левски“. Те са във 2, 6, 9 и 10 клас. Посрещнати са много добре в училището, като ще им бъдат осигурени допълнителни часове по български език. Те са прегледани от личен лекар, тествани са за коронавирус и са здрави, съобщи началникът на РУО – Хасково Веселина Павлитова.

Украинци

Близо 90 дарители са се включили в кампанията за събиране на помощи за Украйна, като има и 5 фирми, съобщи председателят на Областния съвет на БЧК Минка Мечеринкова. Кампанията продължава в пункта на улица „Иларион Макариополски“ №2 до сградата на УНСС всеки ден от 9 до 18 часа. Досега 3 семейства с деца са се обърнали за помощ към БЧК. Те са от Димитровград, село Александрово и село Елена. Осигурени са им дрехи, обувки и хигиенни материали.

От ГПУ – Свиленград съобщиха, че няма голямо движение на украинци. От началото на войната до вчера в посока Турция са преминали близо 900 души.

По повод отсъствието на Хасковска област от списъка на МВР със скривалища и противорадиационни укрития в страната, които са в добро и задоволително състояние, директорът на пожарната Николай Вълчев коментира, че тези в региона са със здрави конструкции, но се нуждаят от ремонти. Ако държавата отделени пари за ремонт, те ще бъдат ремонтирани. Той допълни, че няма очаквания да възникне необходимост от тяхното използване.

23 са бомбоубежищата в Хасково и Димитровград, които се стопанисват от пожарната, отделно има общински и частни. Мазетата на сградите с хоризонтални стоманобетонни конструкции, строени след 1960 г. също могат да служат за бомбоубежища. Списъкът на МВР ще бъде актуализиран на 14 дни.

Хасковско отсъства от списъка на МВР с бомбоубежищата в добро състояние

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Sadulla
Sadulla
12.03.2022 6:30 6:30

Тези ученици, дето не знаят бъкел български, как ще учат и какво ще научат? Ами нищо! Но ще завършат учебната година успешно. По политически причини!

Back to top button