Любопитно

Подреждат изложба на Димитър Каратонев в Димитровград

Изложба на графика и живопис на Димитър Каратонев ще бъде открита на 17 март от 17:30 часа в Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ в Димитровград. Експозицията ще остане на вниманието на ценителите до 14 април, съобщават от галерията.

Димитър Каратонев е роден в Харманли. Завършва специалност Графика във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ през 2005 г., а от 2007 г. е член на Съюза на българските художници. Участва и има награди от множество национални и международни изложби за графично изкуство, в това число международни биеналета и триеналета на графиката в Токио, Кремона, Гливице, Напока, Истанбул, Лодз, Буенос Айрес и др. Освен в графиката, Димитър Каратонев се изявява и в живописта, еднакво добре владее и маслената, и акварелна техника. В изложбата ще могат да се видят 17 негови живописни платна и 6 графики.

„Картините не са обединени от определена концепция или тема, а са плод на различни търсения през последните три години. Някои са с участия и награди от национални и международни биеналета и изложби. Картините са абстрактни композиции, които аз приемам като една игра между форма и цвят. Винаги съм се стремил към изчистване на цвета и опростяване на формата, с което търся по-директно и силно въздействие върху зрителя. Целта ми е с изящна рисунка да постигна изображение, носещо моите настроения и търсения. Успоредно работя и графика и живопис, като разликата между двете е, че често в живописта цветът доминира пред формата, а в графиката линията и рисунката са водещи, а цветът е доста условен. При мен в процеса на работа се пораждат нови идеи и съмнения и това е водещата сила към нови картини и творчески открития. В постоянната работа винаги търся идеалната линия и рисунка, които за мен са в основата на всичко“, казва художникът.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button