Хасково

МРРБ: 30 млн. лв. са необходими за решаването на проблема с водата в Хасково

30 млн. лева е необходимата сума за изграждане на пречиствателна станция за питейна вода, водовземно съоръжение и нови водопроводи, за да бъде осигурена чиста питейна вода за Хасково, съобщават от МРРБ.

Това е заявил вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос за качеството на питейната вода на Хасково от депутата от „БСП за България“ Емил Георгиев. Необходимите средства са уточнени в проучване, извършено от МРРБ в периода април 2020 година – юни 2021 година за възможностите за използването на водата на язовир „Тракиец“ за водоснабдяване на град Хасково с питейна вода, допълват от ведомството.

Вицепремиерът Караджов е уверил, че проблемът с осигуряване на чиста питейна вода за област Хасково е приоритетен за министерството и по него се работи и в политическия кабинет, в експертни групи, и в „Български ВиК холдинг“. Целта е да се намери изцяло нов подход за пречистване на водата.

В момента МРРБ разработва Регионално прединвестиционно проучване за територията, обслужвана от ВиК – Хасково. Обхватът на разработката включва разглеждане на всички населени места над 2 000 жители за отвеждане и пречистване на отпадъчни води и всички населени места над 50 жители за питейни води. В обхвата на прединвестиционното проучване ще бъдат разгледани стратегически варианти за осигуряване на вода с добро качество за водоснабдяването на град Хасково. Целта е да се намери най-доброто инженерно решение за отстраняване на проблемите по икономически ефективен начин, обясни регионалният министър. Ще бъдат разгледани различни възможности за водоснабдяването на града, включително от повърхностни водоизточници, като използването на язовир „Тракиец“. Ще бъдат определени конкретните обекти, изграждането на които ще бъде финансирано със средства от европейските фондове.

От МРРБ припомнят, че след установяването на проблема със замърсяване с естествен уран през 2017 година, проблемните водоизточници бяха изключени, а държавата отпусна 1 953 000 лева за допълнително аварийно водоснабдяване на Хасково. Допълнително 1.8 млн. лева са дадени от бюджета на МРРБ през 2020 и 2021 година за реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа, за да бъдат намалени авариите и да се осигури непрекъснатост на водоснабдяването.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Вик
Вик
12.03.2022 9:32 9:32

За тези пари могат много неща да се направят например язовир Боровица няма уран няма фабрики няма замърсители сега има техника и нещата стават много бързо но зависи кой тарикат ще реши пак някой глупост тука има тука няма за да може да откраднат парите то не бяха сондажи дупки и глупости решението я.Боровица

Back to top button