Любопитно

Маргарита Мартинова с голямата награда от конкурса „Жената – любима и майка“

Победител в Националния поетичен конкурс „Жената – любима и майка“ в Свиленград е Маргарита Мартинова от София, съобщават от общината.

Голямата награда й бе присъдена за цикъл стихотворения – „Вземи крилата ми“, „Невести на войната“ и „Далечна е нощта на майките“. Наградата и специалната статуетка на конкурса връчи заместник-кметът Мария Костадинова. След 2-годишно прекъсване днес бе възстановена традицията отличията да се раздават на тържествена церемония във винарска изба в Мезек. Присъстващите на събитието почетоха с минута мълчание паметта на поета Ивайло Балабанов и неговата съпруга и муза – Ваня, които бяха важна част от развитието на конкурса като жури, а в последните си няколко години големият свиленградски поет бе и почетен негов председател.

Поезия

В приветствието си към участниците и гостите Мария Костадинова отбеляза колко е ценна идеята за провеждането на поетичен конкурс в Свиленград заради духа на големия Ивайло Балабанов и благодари на създателя му Елена Манолова.

Поетичният конкурс, посветен на жената, се провежда за поети любители от 2004 година по инициатива и със спомоществователството на Елена Манолова, съпруга на Георги Манолов – кмет на Свиленград от 2004 до 2019 г. Идеята бе подкрепена от Съюза на българските писатели и през 2005 г. прерасна в национален форум.

Поезия

Вече 17 години конкурсът се организира от Община Свиленград, Съюза на българските писатели и НЧ „Просвета 1870”. Наградният фонд се осигурява от общината и Елена Манолова, която предоставя първата награда и специалната статуетка „Утро“ от Б. Бондиков, станала символ на конкурса.

Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов сподели, че свързва Свиленград с литературата и необозримия талант на Ивайло Балабанов. Той поздрави победителите в конкурса, който през годините се е превърнал в стъпало за членство в СБП и много от отличените творци биват приети в редиците на съюза.

Поезия

Тази година за участие в поетичната надпревара бяха подадени общо 315 стихотворения от 144 автори от цялата страна. В категорията до 18 години се включиха 19 деца и младежи. Жури с председател Боян Ангелов и членове – поетите Боряна Станева и Атанас Звездинов, оцени творбите и излъчи победителите.

Втората награда журито присъди на Людмила Калоянова от Созопол за стихотворението „Пътуване към Колхида“. С трета награда бе отличена Нели Драганова от град Попово, област Търговище, за стихотворението „Атлас е в женски род“.

Журито определи три поощрителни награди – на Радка Топалова от Пловдив за стихотворението „Есенно листо“, на Лилия Кашукеева от Стара Загора за стихотворението „Жена“ и на Ангелина Цанкова от Лом за стихотворението „Докато“.

Поезия

13-годишният Теодор Тодоров от Свиленград спечели първа награда във възрастовата група до 18 години със стихотворението си „За тебе, мамо“. Теодор е ученик в Първо ОУ „Иван Вазов”. Втора награда получи Милена Димитрова от Свиленград за стихотворението „Незаслужената женска доброта“. Тя е на 17 години, ученичка в ПГССИ „Христо Ботев”.

Третата награда е за Илиан Николов от Лом за стихотворението „Часът на мама“. Той е на 17 години и членува в литературен клуб „Кръстьо Пишурка” към НЧ „Постоянство 1856” с ръководител Юлий Йорданов.

И в тази възрастова категория бяха определени две поощрителни награди. Едната е на 17-годишния Кирил Димов от Казанлък за стихотворението „Жената, любима и майка“. Кирил е възпитаник на литературен клуб „Светлини сред сенките” към Общински дом на културата „Св. Иван Рилски”. Втората поощрителна награда е за Инна Дойчинова от Сливен за стихотворението „Майчица – лозница“. Тя е на 16 години и е ученичка в ППМГ „Добри Чинтулов”.

Отличените участници получават грамоти, парични премии, предметни награди и поетичния сборник с най-добрите стихове за 10-годишния юбилей на конкурса, издаден от община Свиленград с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Извън оценката на журито Дамски лайънс клуб „Свилена” връчи своята традиционна награда за насърчаване на талантливите деца на Свиленград на Анна Славова, на 17 години, ученичка в ПГССИ „Христо Ботев”.

В церемонията по награждаването със свои изпълнения участваха Балетна школа „Сребърна пантофка“, Хорова школа – Свиленград и солисти и Спортен клуб по танци „Златните момичета“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button