Хасково

Изключват стотици водни обекти от списъка с язовирите в Хасковска област

Списъкът с язовирите в Хасковска област ще намалее значително след приключване на протичащата в момента класификация по степен на опасност, прогнозира на пресконференция заместник-областният управител Христо Марков.

По предварителна информация водоемите в областта са 2 308. Но някои общини са подали в списъка водни обекти, които не отговарят на законовите изисквания за язовири. Това в доста от случаите били земеделски земи, които при дъжд задържат вода.

Имало язовири, които попадат на територията на две общини, като всяка една от тях ги подавала като свой язовир. В други случаи пък язовири се намирали върху няколко парцела, които общините подавали като отделни язовири, което също допълнително увеличавало бройката на язовирите в предварителния списък, допълни Марков.

Пресконференция

Както Haskovo.info писа, в началото на тази година от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор обявиха, че Хасковска област е сред петте в страната, които изостават с описването на опасните язовири. Днес от областна администрация съобщиха, че в първа степен на опасност в община Хасково са 81 язовира, 13 са във втора степен, а 96 – в трета. За 290 е преценено, че не са язовири. В Димитровград в първа степен са 51, във втора – 3, а в трета няма, като 150 от предварителния списък не са язовири.

Проверките на язовирите в първа и втора степен се извършват ежегодно, а тези от трета степен – веднъж на три години. Предстои проверки на водоемите от трета степен, като е възможно и сред тях да има такива, които не отговарят на изискванията за язовири.

Марков успокои, че според специалистите в момента на територията на Хасковска област няма язовир, който да крие пряка опасност за населението. Сред най-честите предписания, които се издават при проверките в общините Хасково и Димитровград е за премахване на растителност по откосите или за заравняване на короната, като нямало фрапантни случаи.

Утре ще има среща с представители на останалите 9 общини в региона. Ще бъде сформиран втори екип, който да проверява язовирите в региона, като се очаква класификацията да приключи до края на годината, допълни Марков.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Кейт
Кейт
16.03.2022 14:03 14:03

Да не ги изключват,а да ги поддържат и съхраняват!Пишете че има млади хора без работа няма причина да не са поддържани язовирите.

Back to top button