Регион

Ж.Желев: Не трябва да се подценява борбата на българския народ за свобода

Срещага-разговорБългарският народ никога не е преставал да се бори за своята свобода и своето национално освобождение“, заяви Желю Желев по време на среща – разговор на тема Изстраданата българска свобода“ в Димитровград.

Като доказателство за думите си първият демократично избран български президент посочи Чипровското въстание избухнало през 1600-та година, Велчовата завера във Велико Търново от 1835-та, Нишкото въстание от 1841 до 1845 година, както и северозападното въстание, което избухва най-напред във Видин и обхваща градовете и селата на цялата северозападна част на България.

ImageНе трябва да се подценява борбата на българския народ за свобода и национално освобождение.“, бе категоричен Желев. Първо това не е отговаря на историческата правда и второ представлява типична форма на национален нихилизъм, който след освобождението демонстрират русофилите у нас като твърдят, че за нашето освобождение са загинали 200 000 руски войници. 

Архивите на руското главно командване обаче опровергават това. Според него на двата фронта, на които Русия воюва общо нейните войници са 180 000. „Е не може от 180 000  да загинат 200 000 по логиката на никоя математика.“, заключи Желю Желев. Той допълни, че истината според Руското главно командване загиналите за освобождението на България са общо 36000 души.

Разбира се ние като народ, който цени свободата, уважаваме и почитаме саможертвата и паметта на всички войници загинали за нашето освобождение, заключи първият български демократично избран президент.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button