Регион

Потвърдиха ареста на шофьора, задържан със злато за 1 млн. лв.

Пловдивският апелативен съд остави в ареста турския шофьор на камион Хулуси Атач, задържан за контрабандата на 10.267 кг. златни накити на стойност 1 070 712 лв. Магистратите прецениха, че определението на Окръжен съд – Хасково, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо мъжа, е правилно и законосъобразно и го потвърдиха, допълват от пловдивския съд.

Haskovo.info припомня, че Атач беше задържан на 5 март на ГКПП „Капитан Андреево“ на вход от Турция. Камионът е пътувал за Нидерландия. По метода „анализ на риска“ е извършена щателна митническа проверка, при която в чекмедже за багаж, хладилник и чантата за първа помощ в шофьорската кабина митничарите открили 31 пакета със златни пръстени, медальони, синджири, гривни, обици и пръстени.

Обвиняемият заяви пред хасковския съд, че са му предали пакетите със злато докато се хранил. Казали му, че трябва да ги пренесе до София, срещу което щял да получи 1 700 евро. Ако бъде признат за виновен го грози затвор от 3 до 10 г. и глоба от 20 000 до 100 000 лв.

Съд

Апелативните магистрати прецениха, че са налице и трите изискуеми от закона предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия. За митническата контрабанда, в която той е обвинен, се предвижда тежко наказание, което само по себе си индуцира висока обществена опасност на деянието. Обвиняемият е чужд гражданин и няма адрес в България. За това съдът прецени, че най-сигурният начин, присъствието му на съдебния процес да бъде осигурено, е задържането му под стража.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

1 700 евро е трябвало да получи шофьорът задържан с 10 кг. злато на Капитан Андреево

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button