Хасково

Хасково е в топ 3 на олимпиадата по статистика

Отборът „Andromeda“ от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково се класира на трето място с 96.3 точки в категория Б на националния кръг на Петата европейска олимпиада по статистика за ученици, съобщават от Националния статистически институт.

За отличното представяне от гимназията поздравиха Стела Бинева. Както Haskovo.info писа, 17 отбора от училища в Хасковска област се регистрираха за участие в олимпиадата.

В двата етапа на националния кръг участваха 1 043 ученици от 406 отбора – 717 ученици от 277 отбора в Категория А и 326 ученици от 129 отбора в Категория Б. Националните образователни центрове, които имат отбори, са 104. По този показател България е на едно от първите места сред всички държави, представени в състезанието. На практика има пълно териториално покритие на страната. Най-изявени в участието си са градовете Пазарджик, Варна, София, Хасково и Добрич, посочват от НСИ.

И през тази година ще се проведе допълнителен етап в олимпиадата на национално ниво. Първите пет отбора от всяка категория получават правото да премерят сили за участие в европейския кръг. Те ще имат възможност да презентират и защитят своите идейни видеопроекти по темата „Околна среда и статистика“ на публичен конкурс.

Идейните проекти ще бъдат оценявани по два начина: с предварително гласуване онлайн и от жури. Двата отбора от всяка категория с най-висока комплексна оценка ще заснемат двеминутен видеоклип, с който ще представят България на европейския кръг на олимпиадата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button