Външни публикации

Как действат пречиствателите за въздух в офиса?

Осигуряването на чист въздух в работната среда е от особено значение, тъй като голяма част от ежедневието си прекарваме именно там. Замърсеният въздух в затворените помещения обикновено влошава здравословното състояние и може да доведе до различни проблеми.

Много микроби, които пренасят болести, включително и коронавирусът, се откриват в стайния въздух като част от по-големи аерозоли. В затворените пространства винаги съществува риск за индиректно инфектиране, колкото и да се спазват правилата за хигиена и социална дистанцираност.

Като доказан метод да се намали концентрацията на опасни вещества, фин прах, алергени и патогени, се използват пречиствателите на въздух. Те подобряват качеството на вдишания въздух, намалявайки риска от инфекции, без значение къде се използват – в дома или офиса, в класни стаи, болници и др.

Как повишават качеството на въздуха пречиствателите?

Работата на пречиствателите за въздух се основава на вентилацията и работата с филтри. Принципът на действие на един пречиствател се състои в осигуряване на въздушен поток към машината с помощта на вентилатор. След това става изтегляне на въздуха, прекарването му през филтри и изхвърляне на вече чистия въздух обратно. Всички вредни вещества, газове и др. се абсорбират и се получава въздух с подобрени качества.

Най-важните елементи на пречиствателите на въздух, работещи с вентилация, са различните филтри:

Филтър за едри частици

Много от пречиствателите притежават вакуумен или миещ предфилтър за премахване на по-големите частици, косми и др., осигурявайки защита на филтъра с по-голяма чувствителност.

Филтър с активен въглен

Той улавя различни газове, миризми и химикали с помощта на активния въглен,  свързващ чрез адхезия газообразните примеси. Силно порестият материал помага за улавянето на замърсители на площ от 1000 м² само с 1 г активен въглен.

НЕРА филтър

Този филтър е ключов, защото пречиства въздуха ефективно от частици с големина 0,1-0,3 микрона. Той се състои от вплетени във флис тънки пластмасови нишки, генериращи ефекта си чрез електростатичен заряд. Има различни класификации на НЕРА филтрите. Например за Н13 се посочва, че могат да премахнат до 99,95% от най-малките частици, намиращи се във въздуха, а за филтрите Н14 процентите са 99,99%.

Някои от устройствата са снабдени с йонизираща технология, която освежава въздуха, отделяйки точно определено количество положителни и отрицателни йони.

Срещу кои замърсители са полезни пречиствателите?

Множеството проучвания сочат, че въздухът в затворените пространства е замърсен 5 пъти повече от този навън. Нуждата от пречиствател се налага и поради наличието на различни други замърсители, освен обичайния фин прах.

Осигуряването на чист въздух в офиса, както и в зоната за почивка с чаша кафе, ще ви предпази от алергии, астма и др. здравословни проблеми. Ако вече страдате от такива, чистият въздух ще облекчи симптомите, а освен това ще намали умората и стреса.

Пречиствателят за въздух е полезен за елиминиране на редица замърсители:

  • Фин прах

Концентрацията на фин прах е далеч по-висока в затворени пространства. Натрупан в бронхите и белите дробове, той може да причини респираторни и сърдечно-съдови проблеми. Добрите пречистватели могат да намалят праховите замърсявания с до 50%, което е особено полезно, ако офисът се намира близо до индустриална зона.

  • Полени

Количеството полени на закрито е много по-голямо, отколкото на открито. Страдащите от поленова алергия постоянно трябва да се борят с настинки, парене и сърбеж в очите, най-вече през пролетно-летния сезон. Пречиствател с високоефективен НЕРА филтър може да премахне и най-малките частици и да намали плътността на алергените.

  • Органични съединения

Те много често представляват странични продукти от индустриалното производство, както и от дезинфектанти, почистващи препарати, разтворители и др. Филтърът с активен въглен отстранява всякакви неприятни миризми, газове и летливи съединения.

  • Алергени

Съвременните пречистватели могат да премахнат 99,9% от най-малките замърсители, като първо ги сканират със сензора си. Алергените се улавят, благодарение на  интелигентен режим, който следи постоянно за наличието им, а друг – за бактерии и вируси.

  • Озон

Действието на слънцето върху изгорелите газове от автомобили и промишлени предприятия предизвиква замърсяване с озон на ниския атмосферен слой. Озонът навлиза в затворените помещения, когато се проветрява и при отварянето на вратите, и увеличава риска от сърдечни заболявания и астма. В офиса фотокопирните машини и принтери също отделят озон. Благодарение на пречиствателя, опасността от вдишването му може да бъде предотвратена.

  • Плесен

Ако в офиса има плесен поради някаква причина, пречиствателят може да филтрира над 99% от спорите. Но при всички случаи плесента трябва да се премахне.

Изберете подходящ пречиствател на въздух за вашия офис, като се съобразите с размера на помещението. Вземете под внимание и това, че въздухът трябва да се пречиства 3 пъти на час, за да бъде ефективен резултатът, а ако съществува риск от заразяване с SARS-CoV-2, 6 пъти. В някои случаи може да се наложи инсталирането и на два пречиствателя, най-добре на противоположни стени.

Освободен от замърсители, въздухът в офиса ще ви осигури чиста и здравословна среда, за да бъдете продуктивни  и успешни на работното място.

Back to top button