Хасково

1 634 дела за година в Хасковския административен съд

1 634 са били делата за разглеждане през 2021 г. в Хасковския административен съд. От тях през годината са постъпили 1 317, като 366 са били висящи от 2020 г., сочи отчетът на съда за миналата година.

С акт по същество са приключили 964 административни и касационни дела, а 304 са били прекратени. Общият брой на свършените дела за 2021 г. е 1 268, което е 78% спрямо общия брой на делата за разглеждане.

Устойчива остава наблюдаваната и през предходните отчетни периоди тенденция в работата на магистратите от съда относно срочността при постановяването на съдебните актове, с които са приключени производствата. През периода в инструктивния 3-месечен срок са свършени общо над 66% от всички свършени дела през 2021 г., което е увеличение с над 5% в сравнение с 2020 г. От върнатите през 2021 г. от ВАС 212 дела, в 165 случая съдебните актове са изцяло потвърдени. Броят на потвърдените при касационен контрол актове се равнява на 77.73%.

За 2021 г. действителната месечна натовареност по щат на магистратите по отношение на делата за разглеждане е 19,45 броя, а действителната натовареност на база свършени дела е 15,10 броя дела месечно. През миналата година действителната натовареност на съдиите от Административен съд – Хасково на база делата за разглеждане е увеличена в сравнение с предходните две години, а натовареността на база свършени дела също е увеличена спрямо 2020 г. и е с близки стойности спрямо 2019 г. Това се дължи на по-малкия брой отработени човекомесеци през отчетната година. През почти целия отчетен период са правораздавали 7 съдии, от които един изпълняващ функциите административен ръководител – председател, и 6 съдии за разлика от 2020 г., когато магистратите в съда са били 8.

Административен съд – Хасково представи днес Отчетния доклад за дейността си през 2021 г. в присъствието на съдии от административния съд, както и на заместник-председателя на Върховния административен съд и ръководител на Първа колегия – Мариника Чернева и председателя на I-во отделение на ВАС Емилия Миткова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button