Хасково

277 са вече украинците в Хасковска област, сред тях са и медици

277 са украинските граждани на територията на Хасковска област, съобщи областният управител Катя Панева след поредното заседание на Кризисния областен център.

143 са настанени по хотели, а 134 са в частни домове. С хуманитарен статут са трима мъже, 40 жени и 30 деца. 25 са подали документи за регистрация, като 15 вече са с личен номер, а на децата под 14 г. не се издава такъв. В жилище в квартал „Бадема“ вече е настанена жена с 5 деца.

7 деца са подали заявления да постъпят в училище, като здравните власти им правят изследвания от какви ваксини имат нужда. През това време те ще са на индивидуална форма на обучение. Родителите на три деца са подали заявления за детска градина.

От пристигналите украинци има стоматолог и медицинска сестра. Сега се търси възможност за ускорена легализация на дипломите им. Д-р Николай Николов е заявил съгласие да обслужва бежанците от Украйна в Хасково, като сега се търси личен лекар и в Димитровград.

От областната администрация допълниха, че досега 5 общини са заявили жилища, в които могат да бъдат настанени украинци, но засега от тях не е имало нужда. При голяма бежанска вълна от Украйна могат да бъдат настанени до 1 206 човека в сграда до бежанския център в Харманли, без да има смесване между мигрантите.

От БЧК – Хасково и големите вериги магазини продължават кампанията си за събиране на дарения. Досега в БЧК има над 130 дарения от граждани, като са се отзовали и 6 фирми. Подпомогнати са 6 семейства, като днес дарения ще стигнат и до още 3 в Хасково, Харманли и Димитровград. Адвокатска колегия – Хасково помага на украинци да си оправят документите. За работата на Кризисния областен център вече пряко отговаря Йордан Панев.

Среща

По-късно Панева се е срещнала със семейството от Украйна, което има три деца, очаква и четвърто съвсем скоро. Майката е в добро общо състояние, като със съпруга си сподели, че към момента нямат необходимост от допълнителна помощ. Имало е и среща в Минерални бани с настанени там украински граждани, съобщават от областната администрация. В срещата в Минерални бани се е включил адв. Тодор Ташев, кметът Мюмюн Искендер и представител на Бюрото по труда. Целта е била да се обясни на хората какви права имат и какви стъпки трябва да предприемат, докато са на българска територия.

 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button