Регион

Намериха 5 кг. златни накити в бельото на четири молдовки

Близо 7 кг. недекларирани златни накити за 826 597 лева са задържани при няколко проверки на ГКПП „Капитан Андреево“, съобщават от Агенция „Митници“.

Най-голямото количество от 5 446 грама на стойност 686 208 лева е открито при проверка на лек автомобил с чужда регистрация, влизащ в страната от Турция на 19 март. В колата освен водачът са пътували и четири жени, всички молдовски граждани. По метода „анализ на риска“ автомобилът е селектиран за щателна митническа проверка, при която в две възглавнички на задната седалка са открити пакети, съдържащи златни изделия. Те били собственост на една от пътничките. При последвалия личен преглед на четирите жени в бельото им са открити пръстени, медальони, синджири, обеци, гривни.

Молдовските гражданки са привлечени към наказателна отговорност и им са взети мерки за неотклонение „гаранция“ в размер от по 3 000 лева, както и забрана за напускане на страната, освен с разрешението на Окръжна прокуратура – Хасково. Акт по Валутния закон е съставен и на шофьора на автомобила за откритите при извършения му личен преглед недекларирани 193.90 грама златни бижута на стойност 24 431 лева. Пакетът със златните бижута е бил укрит под ластичен колан около кръста на мъжа.

Ден преди това митничари и полицаи са проверили лек автомобил с българска регистрация, който пристигнал на пункта на път от Турция за България. На пода на автомобила зад предната седалка в полиетиленова чанта, съдържаща хранителни продукти, са били укрити 9 плика със златни изделия. Открити са 30 пръстена, 8 медальона, 21 колиета, 38 гривни и 4 чифта обици, които според експертната оценка са с общо тегло 587.70 грама на стойност 54 068 лева.

Третият предотвратен опит за пренасяне на недекларирани златни изделия е на 17 март, когато на пункта пристигнал товарен автомобил с чужда регистрация, превозващ стока от Турция през България за Англия. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която не са открити нарушения. При последвалия личен преглед на водача митничарите открили 6 пакета, укрити в дрехите му – 4 в хастара на якето и по един в чорапите, съдържащи 938.28 грама златни накити. Според експертизата на вещото лице откритите бижута са от 14-каратово злато на обща стойност 86 321 лева. 45-годишният турски водач е привлечен към наказателна отговорност и му е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5 000 лева, както и забрана за напускане на страната освен с разрешението на прокуратурата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button