Любопитно

Детски спектакъл и изложба на плакати за международния ден на театъра в Хасково

Спектакълът „Приключение с маймунка“ ще зарадва децата в Хасково на 27 март – Международен ден на театъра, съобщават от ДКТ „Иван Димов“.

В чест на празника малки и големи зрители ще могат да разгледат във фоайето специалната експозиция „Плакатът остава“, част от която са проектите за този детски спектакъл. Театър „Иван Димов“ е партньор на Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ в Димитровград, която през 2021 г. спечели проекта, финансиран от Национален фонд „Култура“ чрез програма „Дебюти“. Той се реализира съвместно с 4 национални художествени гимназии и още два театъра – Театър „Азарян“ – НДК София и Държавен куклен театър – Пловдив.

Проектът „Плакатът остава“ бе възможност за 12 гимназисти от специалността “Рекламна графика” да разработят творби по три драматургични пиеси – „Януари“ на Радичков в ДКТ „Иван Димов“ – Хасково, „Приключение с маймунка“ от Ева Кьосовска на Куклен театър – Пловдив и „АПАРТ“ на столичния театър „Азарян“ – НДК . Авторите имаха абсолютната свобода на избор на техники и визуално изразяване.
Театър „Иван Димов“ отличи проекта за плакат на „Януари“, изработен от Моника Минева от НГПИД „Акад. Дечко Узунов“ – Казанлък. Тя получава специалната награда за оригиналния си поглед върху пиесата на Радичков, пречупена през режисьорските решения на Дамян Тенев в хасковския театър.

Предстои всички 36 изработени плаката за трите представления да постъпят във фонда на галерия „Петко Чурчулиев“, която разполага с една от най-богатите колекции от класически театрални плакати.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button