Хасково

Панева дава транспорта в Хасково на прокуратурата, обявяват поръчка до дни

Областният управител Катя Панева е изпратила писмо до компетентните институции с молба да извършат проверки на Община Хасково, съобщават от Областна администрация.

Причината е, че близо 5 г. от общината не са провели съответните процедури по Закона за обществените поръчки или Закона за концесиите, отнасящите се за утвърждаване на общинска, областна и републиканска транспортна схема за обществени превози на пътници с автобуси. Писмото с искане за проверки е изпратено до Окръжна прокуратура – Хасково, Министерството на транспорта и съобщенията, Автомобилна администрация, Министерски съвет, Сметната палата, Агенция Държавна финансова инспекция, Агенция за обществени поръчки, Комисия за защита на конкуренцията и ОД на МВР – Хасково.

През 2017 г. са изтекли договорите за обществен превоз на пътници по всички линии от общинската, областната и републиканската транспортна схема, поради което Община Хасково е отправила искане за издаване на решение за „спешна мярка“ за удължаване на договорите. Областният управител издава такава със срок на действие 1 година до провеждане на процедура по ЗОП или ЗК. За посочения период процедури не са проведени, поради което през 2018 г. от Община Хасково отново отправят искане за удължаване на срока и отново е издадено решение за „спешна мярка“ за срок от още 1 година, с което е изчерпана законовата възможност за удължаване на срока като спешна мярка, допълват от областната администрация.

Независимо от това постъпват поредни искания и са взети решения за „спешна мярка“ – удължаване на няколко пъти от по 6 месеца в периода до средата на март 2022 г. На 14 март 2022 г. в Областна администрация постъпва ново писмо от кмета на община Хасково с искане за поредно удължаване на срока на договорите, въпреки изчерпаните възможности за удължаването му. „Периодът на предходното удължаване изтича на 29 март 2022 г. Ще позволя удължаване с 4 месеца, макар това никак да не е редно, за да не оставя хората без транспорт. През този период Община Хасково има достатъчно време за провеждане на процедурата. Крайно необходимо е да го направи, тъй като в противен случай се нарушават основни принципи в законодателството, липсва прозрачност, ограничава се конкуренцията и се появяват обосновани съмнения, че се засяга общественият интерес“, коментира Катя Панева. Тя е категорична, че следващо удължаване на договорите от страна на областния управител няма да има. „Надявам се да не се използват манипулативни методи, за да се предизвиква забавяне по процедурата“, допълва Панева.

На днешната сесия на хасковския общински съвет беше дадена „зелена светлина“ за провеждането на обществена поръчка за избор на автобусни превозвачи. Кметът Станислав Дечев заяви пред Haskovo.info, че обществената поръчка е готова и очаква да бъде обявена до 10 – 15 дни.

По-късно кметът даде пресконференция, на която обясни, че по принцип съгласуването между фирмите и институциите трябва да завърши за 6 месеца, но реално отнемало много повече време. В момента 98% от линиите били съгласувани и надеждите са през следващия месец да бъде обявена обществената поръчка. Дечев каза, че законът е такъв – или провеждането на обществена поръчка, или „спешна мярка“ от областния управител, за да не останат гражданите без транспорт. Той допълни, че не се притеснява от проверки, защото общината спазвала закона.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ЕДИН
ЕДИН
25.03.2022 11:14 11:14

Ами ЕКОПРОГРЕС ,как е?Директорът му как е назначен?

Запознат
Запознат
25.03.2022 14:17 14:17

Е как? Нали от нашите сега, то само да е на екопрогрес, колко общински предприятия има, а колко пенсионери работят.

Дечев
Дечев
25.03.2022 14:22 14:22

Тая простата областна овца дето е щерка на крадеца от СДС време Господинов,какво се е сетила за обществени поръчки.Защо не изгони всички гербаджийски назначения от областта.

МАРИНКО
МАРИНКО
25.03.2022 20:02 20:02

ПРАВИТЕЛСТВОТО НАЧЕЛО С ПРОСТО КИРО И ФЪШКИИТЕ МУ – ВЪН ОТ СТРАНАТА ! ГИТ ОТ СТРАНАТА ДА ЗАМИНАВАТ В УКРАЙНА КАТО ПОДАРЪЦИ ЗА УКРАИНСИТЕ ХОРА !

Саянчо 2
Саянчо 2
26.03.2022 6:49 6:49

Браво на Катя Панева само така напред и нагоре покажете как се работи на заспалите хасковлии .

Back to top button