Регион

Обявиха нова защитена територия и вековно дърво в Хасковска област

Природната забележителност „Черните скали“ в землището на тополовградското село Орешник е обявена за нова защитена територия със заповед на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов.

„Черните скали“ се обявява за защитена територия с цел опазване на характерни скални образувания – забележителен обект на неживата природа. Площта на защитената територия е 68,250 дка. В границите й е забранено строителство, търсене, проучване и добив на подземни богатства, нарушаване целостта на скалните образувания и всякакви други дейности, които могат да нарушат тяхното естествено състояние или да намалят естетическата им стойност. Предстои обнародването на заповедта в Държавен вестник и вписване на природната забележителност в Държавния регистър на защитените територии при МОСВ, допълват от ведомството.

МОСВ

Министърът обяви за защитено и вековно дърво от вида източен чинар (Platanus orientalis), на около 150 години, с височина около 16 м, обиколка на ствола 4,45 м, намиращо се в землището на свиленградското село Мезек. Предложение за обявяване на вековното дърво е внесено в РИОСВ – Хасково от Община Свиленград.

С обявяването му за защитено се забранява изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, нараняването на стъблото и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дървото. След публикуване на заповедта в Държавен вестник, вековното дърво ще бъдат вписано в регистрите според изискванията на Закона за биологичното разнообразие и обозначени като вековни дървета.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button