Хасково

Започва проверка за полусрутилата се къща в Хасково, тя продължава да пада

Проверката трябва да установи дали сградата е годна за ремонт или трябва да бъде съборена

Междуведомствена комисия от специалисти от РДНСК и Община Хасково започва проверка на инцидента, при който се срути част от къща на ул. „Байкал“. На пръв поглед сградата трябва да бъде съборена, а причината за рухването според строители са подпочвени води.

Срутена къща
Росен Русинов

Срутването е започнало няколко часа след изкопни дейности за нова сграда в съседство в събота вечерта. Семейството на Росен Русев се готвело да вечеря, когато се чуло пропукване по стените в къщата им. Те събрали най-необходимото и излезли малко преди тя да започне да пада. Първо започнало струтване в основите до мазето, а след това и на самите етажи. От вчера до днес щетите по сградата са два пъти по-големи. Семейството е настанено при свои роднини.

По план в съседство „на калкан“ трябва да бъде построена нова 4-етажна кооперация. Според строителите всичко е изпълнено по план. Изкопните дейности били възложени на друга фирма, а „Монолит“ е трябвало да извърши същинското строителство на новата сграда.

Срутена къща
Юсеин Юсеин

Причината за срутването са появилите се подпочвени води, каза заместник изпълнителният директор на „Монолит“ Тодор Матеев. Според него старата къща не е годна за обитаване. Възложителят на новото строителство Юсеин Юсен заяви, че ще обезщети собствениците на пострадалата сграда като им построи нова къща.

Строителството на мястото ще бъде временно спряно до приключване на проверките, коментира началникът на РДНСК – Хасково Пеньо Стайков. Те трябва да установят както причината за инцидента, така и доколко е годна срутващата се сграда.

Срутена къща

Хасковлии оцеляха по чудо след рухването на част от къща

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
А добро утро?
А добро утро?
28.03.2022 11:46 11:46

Н-ка на РДНСК е електроинженер.Не е компетентен по стр.конструкции.

Али Баба
Али Баба
28.03.2022 13:55 13:55

Проектантът конструктор кой е? Той има върховна заслуга за станалото.

Пейо
Пейо
28.03.2022 22:36 22:36

Докато излезе становището, че е годна за ремонт, ще се срути напълно.
Така като гледам конструкцията, изчисленията са правени в час по трудово.

Back to top button