Хасково

Хасковлии искат по-чист въздух, повече места за паркиране, ремонти и мерки срещу вандалите

Десетки предложения и въпроси бяха отправени от граждани и общински съветници по време на общественото обсъждане на проектобюджета за 2022 г. на Община Хасково. В началото кметът Станислав Дечев определи проекта за бюджет като консервативен, изпълним но и рисков заради пандемията, инфлацията и войната в Украйна.

Хасковлията Йордан Данев зададе серия от въпроси свързани с чистотата на въздуха, убийствения автомобилен трафик, липсата на достатъчно паркоместа и нередности в строителството. Кметът каза, че улиците се мият, а общината допълнително е закупила машини за това. Предстои обследване и ремонт на светофарите, както и стартиране на процедура за изграждане на околовръстен път, който да изведе тежкия трафик от града. 10-годишните договори на концесионерите на парковете в града изтичат през тази година, като Дечев се ангажира с новите договори да бъдат направени корекции, така че да не се нарушава спокойствието на гражданите, които са излезли в парка, а не са в заведението към него. Отделно се изготвяла и нова процедура за отдаването на паркингите в града, като голяма част от тях се очаква да се влеят в синята зона.

Бюджет

Въпроси, свързани с екологията и чистотата на въздуха, повдигнаха още доскорошният директор на РИОСВ – Хасково Тонка Атанасова и общинският съветник от БСП Виктор Годжов. Атанасова попита какви мерки се взимат заради изискването към края на тази година с 50% да се намалят битовите отпадъци. Кметът каза, че се преговаря с две фирми за изграждане на центрове за събиране на дрехи, обувки, както и на електрически уреди. Коментира се възможността за поставяне на апаратура за измерване замърсяването на въздуха в няколко точки на Хасково, както това се прави в Димитровград.

Милена Налбантова попита кога ще се ремонтира сцената на площад „Свобода“, която е в окаяно състояние, има ли резултат от видеонаблюдението в борбата с вандалските актове в града, като предложи да се изгради ограда до игрища край блокове 32 и 33 в квартал „Орфей“, където влизали много животни.

Кметът каза, че сцената най-вероятно ще бъде демонтирана, като може да се закупи нова с еврофинансиране. Много престъпления в града били разкрити от полицията, ползвайки общинското видеонаблюдение. До двата блока в „Орфей“ щели да се изградят гаражи, които да ограничат достъпа на животни до игрищата. Коментираше се и липсата на паркоместа на улица „Георги Кирков“ до Втора и Трета поликлиника. Един от вариантите според кметството е да се използва изграждащият се в момента частен паркинг до зала „Спартак“ или улицата да стане еднопосочна, като едното платно бъде за паркиране. Дечев каза, че ще се търси вариант за продължаване на инициативата Граждански бюджети на фондация „Хало“ в помощ на селата в отговор на въпрос на Кристина Йорданова.

Бюджет

Ангел Бондов се интересуваше за планираните благоустройства в големите хасковски паркове „Кенана“ и „Ямача“, както и за липсата на поддръжка на парка на улица „Бяло море“. Градоначалникът каза, че за парка на „Бяло море“ няколко пъти не се е явявал кандидат за концесионер и предстои паркът да бъде почистен от „Екопрогрес“. Процедурата за придобиването от общината на частните терени с игрищата на „Ямача“ е стопирана, защото последно собственикът им е поискал 120 евро на квадратен метър без ДДС, като общината нямала тези средства и трябвало да тегли кредит.

Общинският съветник от групата „За Хасково“ Георги Пеев посочи, че гробищата в града са в ужасяващо състояние и даде за пример новата част на Пловдивските гробища, където няма алеи и осветление. Хаос ставало и с допускането на фирми, които без контрол влизат и изграждат гробове. Според него заложените в бюджета 200 000 лв. за инвестиционни разходи нямало да бъдат достатъчни. Отделно нямало работеща наредба за поддръжката на гробищните паркове. Кметът отговори, че нямало как с магическа пръчка да бъдат решени проблемите, които били натрупвани през последните 20 г.

Бюджетът ще бъде разгледан на сесия на общинския съвет през април.

Повече пари за образование, култура и спорт в бюджета на Хасково за 2022

С 2 млн. лв. ремонтират алеята на Кенана и улици, предстои първа копка на басейна

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Три
Три
30.03.2022 17:26 17:26

Искаме и нов деен кмет, ама ха късмет!

Back to top button