Хасково

Вдигат паметник на признателността в Хасково

Тракийци, архивПаметник  на признателност към Хасково и неговото население, приютило  бежанци от Тракия и Македония, ще бъде издигнат в града. Инициативата е на Тракийското и Македонското дружество. Автор на пластиката  е известният скулптор Иван Парасков. Благодарствен  надпис, изсечен в камъка, ще напомня за годините, през  които Хасково подслонява съотечествениците си, избрали свободата пред робството.

Най-голямата бежанска вълна идва в Хасково след Първата световна война, уточнява д-р Красимира Узунова, главен уредник в Регионалния  исторически музей и член на Управителния съвет на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“. Този поток  отбелязва своя пик през 1919-1920 г., когато към града  се насочват големи групи от българи, прогонени  от родните си места, които са откъснати от страната. Преброяването през 1920 г., което според статистиците е снимка на страната след подписването на Ньойския договор, показва , че в Хасково  броят на  придошлите от Одринска Тракия и от Македония е еднакъв. В следващите години преселниците и техните потомци със своя труд дават принос в развитието и разрастването на града.

Детайлите  по изграждането на новия паметник се уточнява с ръководството на  общината. Идеята е той да бъде поставен в Градската градина, която е обект на благоустрояване и обновление. Нагласата е  тържественото откриване да стане през есента.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
121212
121212
09.03.2011 11:21 11:21

Трябва и на нас-патриотите, останали в България, които още не сме избягали в Канада, САЩ, Германия и т. н. да ни се издигне паметник. ЗАЩОТО НИЕ СМЕ ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ, КОИТО СМЕ ТУК И НЕ СМЕ ИЗБЯГАЛИ. А не тези в чужбина и да ги е срам, че са българи. Да не говорим, че децата им не знаят майчиния си език и имат „американски“ имена.

A
A
09.03.2011 12:12 12:12

Да,прав си,точно така е.

Анонимен
Анонимен
07.04.2011 12:33 12:33

ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ИЗЛЕЗЛИТЕ ДА ЖИВЕЯТ В ЧУЖБИНА СА НА КОМУНИСТИТЕ ДЕЦАТА.ЗА ТЯХ НЕ СЪЖАЛЯВАМЕ,ЗАЩОТО ТЕ СА СИ ПО РОЖДЕНИЕ БЕЗРОДНИЦИ.ТЯХНИТЕ РОДИНИ СА МОСКВА И ВАШИНГТОН.САМО,ЧЕ НЕЩО КЪМ МОСКВА НЕ ИМ ОТЪРВА ДА ХОДЯТ.НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ИМА МНОГО БЕДСТВАЩИ БЪЛГАРИ КОИТО НАПУСНАХА,ЗАЩОТО ТУКА СИ ВЛАСТВАТ КОМУНИСТИТЕ И ВЛЕЧУГИТЕ.

Back to top button