Хасково

Трима работодатели от Хасковска област поискаха да наемат украинци

Трима работодатели от Хасковска област вече са поискали да наемат украински граждани, съобщават от Регионалната служба по заетостта.

Те са попълнили анкета, в която са посочили от какви служители имат нужда. Торовият завод „Неохим“ в Димитровград търси инженер химици, лаборанти, електротехници, машинни инженери, машинни техници, оператор производство. От заварчик, стругар, машинен инженер, работник производство има нужда „Климатех – Димитровград“, а фабрика „Пролет“ в града търси моделиер, оператор производство, работник в производството на кожени изделия.

За област Хасково 1 украински гражданин е попълнил анкета, а представител на мобилния екип на Бюрото по труда е провел среща със 7 украински граждани в село Минерални бани. 2 украински гражданки са консултирани в бюрото в Хасково.

На проведените срещи украинците са запознати с дейността на Агенцията по заетостта като обществен посредник на пазара на труда. Предоставени им са поредица от информационни материали на руски и украински език – за запознаване със статута на временна закрила, за достъпа до пазара на труда в България и услугите на Агенцията по заетостта, за условията на живот и труд в България, за различни социални услуги и други полезни източници на информация. Предоставен е и QR код за попълване на електронния формуляр за проучване нагласите на украинските граждани за започване на работа.

Информацията, получена от анкетите сочи, че 65% от украинските граждани са с висше образование, а 32% – със средно. Най-често те притежават професия в сферата на туризма и търговията. Много от въпросите на консултациите са свързани с възможностите децата да посещават детска градина и училище. Споделена е и нуждата от преподаватели по български език.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Luka
Luka
31.03.2022 20:27 20:27

А бе работодатели, стотици българи има безработни в Област Хасково. Защо досега не ги наемате??? До украинците ли опряхте??? Ще имате доста неприятности с тях. Не случайно ви казват, че сте богато простолюдие. Ще ви гледам сеира, на който се подлагате.

Анонимен
Анонимен
31.03.2022 20:46 20:46
Отговор до  Luka

Това не е точно така. Първо безработните не са чак толкова много. Второ без работа са предимно некварифицирани и мързеливи хора с претенции без покритие. И работодателите не са благотворители, че да подбират според социалния статус.

Бай Тошо
Бай Тошо
01.04.2022 6:44 6:44
Отговор до  Анонимен

Оправихме българският народ да не е безработен и сега мислим за украйнците как да ги назнапаваме. Остават сега да се назначават и сирийски граждани?

Back to top button