Любопитно

Театър „Дани и Деси“ издаде „Пет куклени пиеси“ в памет на Кина Къдрева

Излезе от печат сборникът „Пет куклени пиеси“ в памет на голямата детска писателка Кина Къдрева.

Книгата е резултат от дългогодишното приятелство и съвместна работа на изключителната българска авторка за деца Кина Къдрева с творците от Театър „Дани и Деси“ – Таня и Атанас Евтимови. Това приятелство датира още от създаването на театъра през 1995 г.

Първото заглавие в афиша на театъра – „Кратка квак история“ бе провокирано от една малка книжка на Кина Къдрева – „Малка жабешка приказка“, припомня днес Таня Евтимова. Ние бяхме запленени от дълбочината на нейния изказ и мъдростта, която струеше от страниците. Запознахме се с Кина Къдрева и всяка среща с нея беше събитие, което задълго оставяше следа и размисли за дълбочината на познанието и невероятните истории, които разказваше.

Последва втори спектакъл – „Стават чудеса“ (по нейната „Приказка за грозното чадърче и мишленцето със сребърни мустачки“) – режисьор Таня Евтимова, сценограф инж. Атанас Евтимов, музика Деси Димова. Кина Къдрева приемаше спектаклите ни с огромна обич, вдъхновение и признание и се радваше на нашите интерпретации, върху нейните приказки. Представихме ги в рубриката „Лека нощ, деца!“ на Националната телевизия и на фестивали у нас и в чужбина.

Книга

По идея на творците от трупата, Кина Къдрева създаде за театър „Дани и Деси“ театрална интерпретация на „Палечка“ по Ханс Кр. Андерсен – посветена на 200-годишнината от рождението му. Със сценичната адаптация на „Палечка“ за моноспектакъл, хасковският театър откри честванията на големия датски автор в България. Съзидателното ни приятелство продължаваше и се въплъщаваше в нови спектакли по нейни произведения. За нас творчеството на Кина Къдрева бе една необятна вселена на вдъхновение, познание и обич, казва Таня Евтимова.

Днес заедно с наследниците на писателката Театър „Дани и Деси“ представя пет непубликувани пиеси – резултат от съвместната работа на Кина Къдрева и Таня Евтимова. Идеята е те да достигнат до театралната сцена и да бъдат гледани от хиляди малки и големи зрители. Така Кина Къдрева ще продължи да живее в сърцата и мислите на читателите и зрителите. А тези нови пиеси ще срещат зрителите с необикновени герои, непознати светове и дълбока мъдрост.

Редактор на книгата е проф. Славчо Маленов – театрален режисьор, преподавател по режисура за куклен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, автор на поредица книги, свързани с кукленото изкуство. Графичният дизайн е дело на Атанас Евтимов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button