Регион

Димитровград е обгазен със серен диоксид

Димитровград е обгазен днес със серен диоксид, предупреждават от РИОСВ – Хасково.

Автоматичната измервателна станция е отчела превишения на алармения праг от 500 µg/m3. В 10 часа стойностите са били 990.4 µg/m3, в 11 часа – 1116,62 µg/m3, а в 12 часа – 1094,76 µg/m3. Прогнозата е за понижение нивото на серен диоксид в атмосферния въздух.

От екоинспекцията посочват, че са изхвърлени вредни вещества от ТЕЦ „Марица 3“ вследствие пусков режим след запалване на Парогенератор К-4 на енергиен блок 120 МВт в 23:33ч на 6 април. РИОСВ е направила предписание за намаляване на работните мощности и в момента се извършва проверка на място.

Препоръчва се да не се напускат жилищните или работните помещения като се затворят плътно прозорците на стаите, да се избягва физическа дейност на открито, занятията по физкултура в училищата да се провеждат на закрито. Най-застрашени от обгазяването са деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания.

При кратковременно излагане на серен диоксид се засяга преди всичко дихателната система. При нормална физическа активност и дишане през носа, дразнещият ефект на серния диоксид се елиминира още от първата бариера на респираторната система – лигавицата на носа.

Бързото ходене или тежката физическа работа улесняват дишането през устата и съответно инхалирането на SO2 в по-ниските дихателни отдели. Това провокира здравословни проблеми от страна на дихателната система. След като експозицията на серен диоксид се нормализира, дихателната функция също се възстановява напълно за няколко часа, посочват от РИОСВ.

По-късно от РИОСВ съобщиха, че отпада необходимостта от предприемане на предпазни мерки. В 13 часа е регистрирана средночасова стойност 412.81 µg/m3, а в 14 часа e 27.61 µg/m3, които не превишават стойностите на алармения праг от 500 µg/m3. От Екоинспекцията продължават да следят данните за концентрацията на серен диоксид и останалите атмосферни замърсители.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Касиопея
Касиопея
08.04.2022 7:12 7:12

А от „Неохим“ нищо вредно ли не излиза? Само чист кислород??

Back to top button