Любопитно

Снимки на генерал от Харманли в Националния исторически музей

Ценно дарение от фотографии на военна тематика е получено в Националния исторически музей.

Оригиналните снимки обхващат времето от края на XIX и началото на XX век и предават допълнителни знания за лица и събития от миналото ни. Повечето от фотографиите илюстрират страни от военния живот в периода 1887 – 1918 г., т. е. след Сръбско-българската война от 1885 г.

Сред тях са и снимки на родения в Харманли генерал-майор Вълко Василев (1862 – 1913). През 1883 г. той завършва Военното на Негово Княжеско Височество училище в София и започва кариерата си на именит военен деец. Командва 19-и пехотен шуменски полк през Балканска война (1912 – 1913), 2-ра бригада от 1-ва пехотна софийска дивизия и 7-ма пехотна рилска дивизия през Първата световна война (1915 – 1918).

Дарение

Снимките, свързани с живота и дейността на генерал-майор Вълко Василев, са особено информационно и илюстративно богатство, казват от музея. Те представят широк времеви спектър от края на 80-те години на XIX век до края на Първата световна война. Някои от фотографиите са с посвещения от негови школници и войници, и от техните семейства, което свидетелства за поддържаните добри взаимоотношения във военните среди. В обща снимка Василев е сред офицери и унтер-офицери от 24-ти пехотен Черноморски полк през 1900 г. Дарението съдържа и портретни снимки на бъдещия генерал-майор.

Снимковият материл е дарен от Георги Х. Георгиев, работил като сценограф на Народния театър „Иван Вазов“. В продължение на десетилетия той е събирал и съхранявал снимки предимно от военната ни история и съпътстващи я аспекти.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button