Хасково

Димитровградски ученици станаха евродепутати в Страсбург

Страсбург24 ученици от димитровградската математическа гимназия заеха местата на евродепутатите в парламента в Страсбург. Заедно със свои връстници от още 20 държави в Европейския съюз те успешно замениха истинските народни избраници и обсъдиха важни за общността въпроси. Димитровградските ученици бяха единствените представители на България в тази сесия на програмата „Евроскола“.

Денят в Европейския парламент започна с кратка работна закуска, на която новите „евродепутати“ се запознаха. Веднага след това бе и първата пленарна сесия. Там учениците дискутираха актуални теми като използването на найлонови торбички, ситуацията в Либия, безработицата. Последва обяд и най-важната част – заседания на „комисиите“, където учениците трябваше да изработят доклади по 6 различни теми.

От шестимата представители на комисии на трибуната в пленарната зала двама бяха българи. Още един имаше в ръководството на групите. След като докладите бяха обсъдени мнозинството „евродепутати“ ги одобри с гласуване.

Image Повече европейско образование и обмен не само на ученици, но и на учители – това бе тезата в доклада на групата „Демокрация и гражданско общество“, която бе представена от 11-класничката Моника. „Учениците не са достатъчно добре запознати с европейските институции. За да стане това, предложихме по-чести форуми по темата“, коментира пред Haskovo.info Моника, след като докладът им бе одобрен.

Медиите да участват по-активно в популяризирането на доброволчеството, поискаха от групата „2011- Европейска година на доброволчеството“. Нейният представител на трибуната бе Тереза от 12 клас на ПМГ- Димитровград. „Само така повече хора ще имат мотивацията да помагат“, категорична бе абитуриентката.

Български председател имаше и една от най-важните комисии – „Околна среда и възобновяеми източници“. Единадесетокласничката Диана обясни, че основна тема в доклада им са именно екологичните източници на енергия. За каузата си младежите от нейната група предложиха да бъдат използвани предимно социалните мрежи, а хората трябва да преглътнат по-високата цена за чистата енергия.

Денят на младите хора в Европейския парламент завърши с официална церемония. Участниците в „Евроскола“ дефилираха със знамената на страните-членки на Европейския съюз под звуците на химна на общността.

Вижте видео репортаж от посещението в Страсбург

Image Image
Image Image

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button