Любопитно

„Лазарка мома гиздава“ отново донесе награди

Божидара Чернева и Христена-Дивна Василева от школата по етнография към Младежкия център в Хасково са класирани на първите две места в Националния конкурс по народно приложно изкуство „Лазарка мома гиздава“.

Те са участвали в категория „Лазарски носии, кърпи, кошници“. Моника Джелепова, също възпитаничка на Нели Арнаудова, получава първа награда в раздел „Пана“.

Две награди отиват и в Тополовград. Мария Атанасова и Веселина Господинова от СУ „Д-р Петър Берон“ вземат първа и втора награда в раздел „Кукли лазарки“. Ръководител на гимназистките е Кръстю Кръстев.

Конкурсът се провежда всяка година в навечерието на Великден с цел да се развият познанията на учениците за лазарските обичаи от всички краища на България и уменията им в областта на народното приложно изкуство. Организатор е Националният дворец на децата в София с подкрепата на просветното министерство.

Церемонията по награждаването и откриването на изложбата е на 15 април. Експонатите остават в музейната етнографска сбирка на Националния дворец на децата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button