Регион

Търсят кой да ремонтира за 13 млн. лв. пътя Върбица – Скобелево

Обществена поръчка за ремонта на пътя Върбица – Скобелево, който свързва областите Хасково и Стара Загора, обявиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

В отсечката с дължина 11.612 км. ще бъде ремонтиран стоманеният мост над река Марица при 7-ми км. Той е построен през 1932 г. и оттогава не е основно ремонтиран. Поради влошеното му състояние е затворен за движение от 2010 г. Ще бъде обновен и мост над река Бяла при 6-ти км. Прогнозната стойност е 12 773 200 лв. без ДДС.

Срокът за изпълнение на ремонта е 360 календарни дни. Офертите на участниците в поръчката ще се приемат до 12 май. По-рано от Агенцията обявиха поръчка за избор на изпълнител на строителния надзор.

АПИ завиши изискванията към изпълнителите на строителството и строителния надзор както по време на ремонтните дейности, така и в гаранционния период след това. Целта е да се гарантира качествено изпълнение на строително-монтажните работи.

Предвидено е ново задължение на строителния надзор да разполага с акредитирана строителна лаборатория, различна от тази, която ще използва строителят. Целта е консултантът да извършва задължителни собствени проби, изпитвания и контролни проверки по време на изпълнението и приемането на строителните дейности.

Планиран е и двойно по-дълъг гаранционен срок на пътните работи – 6 години, вместо досегашните 3 години. През гаранционния период ще се извършват освен редовните инспекции на възложителя – АПИ, също така и задължителни инспекции два пъти в годината. При установяване на технически грешки и несъответствия в сертификат за извършени СМР, одобрен от надзора и предаден за окончателно одобрение и разплащане на възложителя, ще може да се налагат санкции и на строителния надзор. На него допълнително е вменено да съгласува и контролира временната организация на движение с оглед повишаване на безопасността по време на строителството, допълват от АПИ.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button