Регион

С откриването на дома за чужденци в Любимец сме готови за Шенген

ОткриванетоС пускането в експлоатация на дома за чужденци в Любимец страната ни направи последната крачка към изпълнение на готовността ни за Шенген. Това заяви днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който откри специалния дом.

Заради по-късното влизане на страната ни в Шенген имаме по-модерна техника от останалите държави, посочи министърът. На 21 март започва експертната проверка на готовността ни. Тя ще отнеме 2-3 дни и след доклада ще чакаме политическото решение, което ще определи кога България ще стане част от Шенгенското пространство.

Домът за временно настаняване на чужденци в Любимец е вторият в страната и е с капацитет 300 души. Осигурени са лекарски и зъболекарски кабинети, столови и помещения за молитви на християни и мюсюлмани, спортни площадки.

За всеки настанен в дома от държавния бюджет се отпускат по 4,22 лв на ден за храна. Стойността на дома е 9 милиона лева, които са част от парите за Шенген, осигурени от Европейската комисия.

Анализите показват, че засега към България не са тръгнали тълпи бежанци от Африка, но ние имаме готовност ако се наложи да ги посрещнем, каза днес министър Цветанов. Той допълни, че до май трябва да бъде открит и бежанският център край свиленградското село Пъстрогор, чието строителство се бави с години.

Вижте видео репортаж от откриването на дома

Image Image

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
18.06.2011 10:43 10:43

Kysyr ni e i da vlizame v 6engen, ama haide i tam neka da vlezem s dobro- pak posle da si pokajem magariite!!!

Back to top button