Регион

Модерна платформа за сигнали на гражданите заработи в Димитровград

Иновативна платформа за обратна връзка с гражданите заработи от днес в община Димитровград.

Като част от системата на възлови места в Димитровград са разположени 200 точки. При сканирането на кода с помощта на мобилния телефон може да се подаде информация до общината за проблем или да се даде отзив за състоянието на парковете в града например. Съобщението е анонимно, освен ако гражданинът изрично не пожелае обратното. Сигналът веднага се препраща до съответния отдел в общината и до кмета.

Такива точки има на няколко места в общинска администрация, при културните институции, детските градини, парковете. Ще има и билборди. Ако родител например има оплакване от храната в детската градина той за секунди ще може да подаде сигнал, по който веднага да се реагира.

Подобни точки за обратна връзка има още в Меричлери и селата Горски извор, Добрич, Крепост, Ябълково, Брод, Радиево и Черногорово. Димитровград е първата община в страната, която пуска тази система, като засега тя ще работи 1 г. и евентуално след това ще бъде надградена, заяви при представянето й кметът Иво Димов. Той допълни, че целта е по-добрата комуникация с гражданите и бързото разрешаване на проблемите.

В пресконференцията участва и управителят на МБАЛ „Св. Екатерина“ д-р Алдин Карагьозов. Болницата е една от институциите в града, където също има няколко точки за достъп към системата. Пациентите и техните близки ще могат да сигнализират за проблеми и да дават препоръки.

Плаформа

Начинът на функциониране на системата представиха управителят на агенция „Маркет линкс“ Добромир Живков и основателят на дигиталната платформа „Холър лайф“ Радослав Райков. Те гарантираха, че анонимността на гражданите е запазена и са взети всички мерки за защита на платформата от злонамерени опити за намеса в работата й. Според тях системата дава едно демократизиране на обратната връзка на гражданите към местната власт.

Специалистите отчетоха, че социалните мрежи не са толкова ефективни, защото там информацията е разпиляна и трябва служител от общината да прекарва доста време в нейното анализиране. С платформата информацията е обработена и се изпраща при съответния отдел в общината. От кметството призоваха гражданите да изпращат активно сигнали за бързото разрешаване на проблемите. Вече имало запитвания за системата от още 10 общини в страната.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Хасковлийка
Хасковлийка
12.04.2022 13:06 13:06

Поне Димитровград се развива за разлика от Хасково!Браво!

Back to top button