Хасково

366 са украинците в Хасковска област, 13 получиха финансова помощ

366 са вече бягащите от войната украински граждани в Хасковска област, съобщи областният управител Катя Панева след заседание на Кризисния областен център.

От тях 177 са жени, децата са 125, а мъжете са 64. 208 са получили карти за временна закрила. 16 са подадените заявления за постъпване на деца в детска градина и училище. 4 вече са записани на градина, 9 се обучават онлайн, а 3 деца са на училище присъствено.

59 заявления са подадени за еднократна социална помощ, като 13 вече са получили по 375 лв. Няколко украинци са започнали работа, като има една жена например, която ще работи в свиленградско казино.

48 от украинците са настанени по хотели в региона. От областна администрация апелираха, че има нужда от свободни частни жилища за настаняването на бежанците. Предстои провеждането на среща със селските кметове в община Хасково, на която да се обсъди дали не може украинци да бъдат настанени в свободни къщи по селата. В следващите дни се очаква да пристигнат повече украински граждани, допълниха от областната администрация.

Междувременно 260 лв. в помощ на бежанците от Украйна предаде на БЧК – Хасково търговска верига. Сумата е събрана в дарителски кутии в магазини в Хасковска област. Събраните средства в национален мащаб ще бъдат използвани за предоставяне на хуманитарна помощ на нуждаещите се чрез Украинския Червен кръст, информираха от Областния съвет на БЧК.

Друга търговска верига събира в хасковския регион храни, закупени от клиенти, които желаят да подкрепят дарителската инициатива. Купувачите оставят пакетирани продукти в количка за пазаруване с надпис „Купи и дари“. Най-често се даряват тестени изделия, варива, консерви.

Един коментар

  1. Имам свободна вила на Кенана в която мога да приютя млада майка с 18 годишна дъщеря.
    След задължителен писиар тест и тест за СПИН и венерически болести.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button